EXCLUSIV  De 1 Decembrie nu mai defilăm, ci votăm! Pe cine avantajează noul calendar al alegerilor. Val Vâlcu: Riscul e devastator

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnalistul Val Vâlcu a spus pe cine avantajează noul calendar al alegerilor stabilit de Coaliția de guvernare în urmă cu puțin timp.

Coaliția de guvernare a decis că alegerile prezidențiale se vor desfășura astfel: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. Scrutinul pentru parlamentare va fi pe 1 Decembrie. Astfel, de Ziua Națională a României nu mai defilăm, ci votăm. Jurnalistul Val Vâlcu a explicat pe cine avantajează, de fapt, acest nou calendar al alegerilor, dar și care sunt riscurile.

"Acest calendar avantajează PSD și PNL cu condiția să-și aducă amândouă candidații pe primele două locuri. De ce? Pentru că în data de 24 noiembrie avem primul tur la alegerile prezidențiale, numărătoarea aici merge mai repede că e un singur buletin, deci 25-26, în două zile se află cine sunt primii doi clasați, adică candidații care intră în turul doi. Ori, de regulă, primesc un bonus, adică candidații percepuți că ar putea să câștige își trag partidele după ei, deci vor avea un scor mai bun la parlamentarele de pe 1 decembrie. Abia după 1 decembrie se vor face alianțele pentru turul doi.

În urmă cu mai mulți ani, pe vremea lui Geoană, că după aia nu a mai fost cazul, în 2009, a fost turul 1 în care s-au bătut trei: PNL, PSD și PD-ul lui Băsescu, trei candidați: Geoană, Antonescu și Băsescu. S-a terminat turul 1 și abia apoi a zis PNL-ul că îl sprijină pe Geoană, deci va fi puțin timp, o săptămână doar, nu vor mai fi două săptămâni să anunțe că îl sprijină pe candidatul dreptei. Deci avem scenariul că USR a pierdut, Lasconi a ieșit pe locul 3 și are săptămâna viitoare votul la parlamentare, nu va spune "îl susțin pe Ciucă", ea trebuie să își tragă partidul, va zice "vom vedea", abia de pe 2 decembrie va spune "dați voturile lui Ciucă să scăpăm de ciuma roșie". Deci acest calendar pare să avantajeze PSD și PNL cu condiția ca cei doi candidați să iasă pe primele două locuri", a declarat Val Vâlcu.

Val Vîlcu: Riscul e la PNL!

Totodată, jurnalistul Val Vâlcu a explicat și faptul că cele mai mari riscuri sunt la PNL, care ar avea de suferit la parlamentare dacă nu își poate trimite candidatul la prezidențiale în turul 2.

"Riscul este că dacă nu intră candidatul în turul 2, îți dai seama că PNL-ul se prăbușește. La PSD sunt mai mici riscurile să nu intre candidatul în turul 2. Deci mergând pe varianta Ciucă-Ciolacu, riscul e la PNL, la Ciucă, că dacă nu intră în turul 2, PNL-ul va avea un scor catastrofă pe 1 decembrie. Riscul e devastator, adică joacă la risc.

Ciolacu, PSD-ul, în toți anii de când sunt alegeri și-a băgat candidații în turul 2, cel mai adesea pe primul loc. PNL-ul are acest risc, pe de o parte, dar candidatul PNL are avantajul că poate să strângă voturile dreptei sau voturile celor mai puțin favorabili PSD, s-au terminat parlamentarele și atunci pe 8 decembrie poate să strângă voturi. (...) Totuși, dacă se împart voturile de dreapta și candidatul PNL nu intră în turul doi, PNL face scor dezastru pe 1 decembrie. Toate scenariile sunt pe masă", a mai explicat Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel