Analistul economic Iancu Guda spune că soluţia acoperirii găurii din buget este reforma aparatului public, nicidecum tăierea de cheltuieli la nivelul unor departamente. Conform spuselor sale, acoperirea deficitului ar fi o chestiune de durată, nu ceva ce se poate face de azi pe mâine, dar tot el avertizează că e greu de făcut aşa ceva, în perspectiva unui an electoral.
Întrebat cât de utilă ar fi eficientizarea angajaţilor de la stat, în contextul unei găuri bugetare de 20 de miliarde lei, analistul economic Iancu Guda spune că "din păcate, văd că acţiunile anunţate nu schimbă structura aparatului public. Avem nevoie de reformă, nu de tăiere cu foarfeca a vârfurilor unor cheltuieli temporare. Trebuie să intrăm în structura cheltuielilor rigide lunare, care reprezintă principala problemă".
"Avem nevoie de o reformă profundă în sistemul public. Din păcate, avem o emigrare accelerată în ultimul deceniu, şi din ce în ce mai multe oraşe, sate, municipii, care nu mai necesită o asemenea aparatură administrativă. Sunt şi cheltuieli cu salarii foarte mari, care se plătesc absolut nejustificat. Aici e o zonă care trebuie analizată. Componenta de bonusuri, de sporuri, iarăşi nejustificate, despre care nu se vorbeşte ca reformă şi măsură de schimbare a legii salarizării în domeniul public.
La pensii avem o problemă majoră, în modalitatea de calcul. E nevoie de o reformă profundă pentru stimularea pensiilor private şi eliminarea pensiilor speciale.
Dacă nu avem o reformă şi începem, în loc să tăiem pe ici pe colo... Am văzut tăieri de la cercetare. Păi aşa se reformează statul? Sunt sume infime, de 0 şi ceva la sută, faţă de dimensiunea enormă a acestor cheltuieli. Noi de 30 de ani avem venituri sub cheltuieli. Asta este gaura. De ce la noi definiţia rectificărilor bugetare negative se referă la venituri realizate mai puţin decât prognozat şi cheltuieli mai mari decât prognozate?
Noi trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să realizăm că nu se poate continua la nesfârşit aşa. Suntem singura ţară din Europa care are acest deficit continuu. Gaura trebuie rezolvată prin ajustarea de cheltuieli prin reforme şi prin creşterea de venituri la sistemul public, dar asta durează. Nu se poate face de azi pe mâine. Dar mi-e teamă că vorbim degeaba, pentru că vine un an electoral şi nu ştiu cât se vor face reforme", a mai spus Iancu Guda la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News