Erika Isac are 24 de ani și, deși nu se prezintă ca activistă - ci ca artistă - tânăra are un mesaj puternic și coerent pentru publicul din România. Astăzi, de 8 martie, lansează „Femei în Parlament”.
Am fost fost prezent la conferința de presă a Erikăi Isac, artista care a rupt recordurile în ultimele zile cu piesa „Macarena”, prin care transmite un mesaj cât se poate de puternic la adresa abuzurilor pe care femeile din România le suferă zi de zi.
Conferința a început prin prezentarea unor informații statistice legate de subiectul melodiei, lucru care arată interesul artistei pentru această zonă a drepturilor omului și protecția socială a femeilor. Cu toții cunoaștem femei sau fete în jurul nostru care au fost cel puțin o data în viață fluierate sau claxonate pe străzi (acestea fiind doar cazurile cele mai „fericite” de violență asupra femeilor), iar politicienii din România, inclusiv multe femei, sunt reticenți la o schimbare reală în această direcție.
Deși există legi în sensul protecției sociale a femeilor, problema constă în cei ce se asigură de buna aplicare a acesteia; adică autoritățile, care de cele mai multe ori rămân indiferente față de abuzurile domestice și celelalte probleme cu care se confruntă femeile din România.
În discursul său de deschidere, Erika a precizat faptul că „generația noastră (N.R. Erika având 24 de ani) va fi mai bine decât generația părinților noștri”, lucru care ne-a dat de gândit.
Tinerii care astăzi au 20-25 de ani au o anumită particularitate: faptul că foarte mulți dintre aceștia au crescut fără prezența părinților, care de cele mai multe ori plecau în străinătate sau erau obligați de „complexitatea” inutilă a sistemului românesc de a lucra câte două locuri de muncă tocmai pentru a asigura „binele superior al copilului”.
Deși încă este un subiect documentat, rezultatul acestei lipse ar putea duce la numeroase probleme de comportament în rândul tinerilor care se pregătesc ușor-ușor de întemeierea unei familii. Una dintre problemele cele mai serioase constă în lipsa unui model corect și de încredere.
După conferința de presă am stat de vorbă cu Erika Isac.
George Caramiciu: „...cred că a devenit o particularitate pentru generația noastră lucrul ăsta. Cum comentezi faptul că atât de mulți tineri au crescut fără un model în familia lor. Modelele lor au fost înlocuite de entități care nu pot garanta interesul pentru binele lor suprem, din mediul online”
„Deși educația pleacă în primul rând de la părinți - care sunt factorul principal și cel mai important - când părinții nu sunt acolo, este cazul ca instituțiile de învățământ să-și facă treaba mai încolo. Din păcate, având în vedere că toți creștem într-un context social care defavorizează fie sexul feminin, fie cel masculin, normal că apar genul acesta de discrepanțe în gândire și nu se mai întâmplă lucrurile așa cum ar trebui să se întâmple. Mi se pare că inclusiv în școli ar trebui introduse ore de educație civică, dar pe bune, nu ora „aia” de la care chiulești. Educație sexuală și tot mai departe. Sunt de acord cu tine, că foarte mulți părinți, din păcate, sunt nevoiți să plece pentru că altfel nu au ce pune pe masă. Aici sunt foarte multe lucruri care trebuie tăiate de la rădăcină. Educația părinților noștri, a copiilor și nu numai.”, ne-a spus Erika Isac.
Totodată, printre cei prezenți la conferință erau menționate continuu aprecieri cu privire la atitudinea și capacitatea tinerei; referitoare la coerența cu care aborda subiectele și motivația din spatele acțiunilor sale - fiind pentru prima oară când a susținut o conferință de presă de o asemenea anvergură. Mai multe persoane au precizat că „nu au mai văzut vedete atât de tinere care să fie așa bine educate și care să gândească atât de profund”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu