De Anul Nou s-ar putea să rămânem fără șampanie. Vina aparține schimbărilor climatice

foto Pexels
foto Pexels

Dacă producătorii de șampanie nu vor reuși să se adapteze noilor schimbări climatice ne putem lua la revedere de la băutura nelipsită de la toate momentele unice din viața noastră.

Pe măsură ce se apropie noul an, s-ar putea să te gândești să cumperi o sticlă de șampanie pentru a-l sărbători cu un "pop" festiv. Dar criza climatică ar putea strica petrecerea, sugerează datele noi.

Cele trei soiuri de struguri folosiți în aproape toată șampania - chardonnay, pinot noir și pinot meunier - se află printre sutele pe marginea extincției, conform startup-ului din Silicon Valley, ClimateAi, care a împărtășit informații cu CNN. Asta pentru că problema climatică cauzată de om încălzește și schimbă modelele meteorologice în unele dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume, inclusiv Champagne din nordul Franței.

Până în 2050, aceste soiuri populare de struguri ar putea înceta să mai existe, spune ClimateAi. Folosind sute de modele climatice globale, date de satelit și date de teren, cercetătorii de la ClimateAi pot prezice viitorul strugurilor folosiți pentru a produce șampanie și vinuri spumante în întreaga lume.

Un studiu publicat în 2020 a avertizat că numărul regiunilor care cultivă în prezent struguri pentru vin se va reduce cu mai mult de jumătate dacă temperaturile globale cresc cu mai mult de 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. Lumea va depăși acest prag în acest secol dacă nu se fac tăieri mai profunde și susținute ale poluării cu carbon, conform Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite. La 4 grade de încălzire, până la 85% din aceste terenuri nu ar mai fi viabile pentru a produce un vin decent.

"Dacă ne gândim la șampanie în mod specific, este o băutură foarte unică", a spus Will Kletter, vicepreședinte al operațiunilor și strategiei la ClimateAi. "Necesită zile calde și însorite pentru a obține un gust bogat și nopți reci pentru a construi acea aciditate, care îi oferă acel gust crocant și revigorant pe care îl iubim."

El a adăugat: "Dar pe măsură ce clima se încălzește, acele zile calde și însorite pot deveni poate puțin prea calde, iar acele nopți reci dispar."

Producția globală de vin în 2023 a fost cea mai scăzută în ultimii 60 de ani. O mare parte din această scădere se datorează fenomenelor meteorologice extreme, multe dintre ele agravate de schimbările climatice, conform unui raport anual privind producția de vin al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), publicat în noiembrie. Italia a căzut din poziția sa de principal producător de vin din lume din cauza mai multor evenimente meteorologice adverse, inclusiv ploi eronate care au declanșat mucegaiul pâscoasei, precum și inundații, grindină și secetă, a spus raportul.

"Aceasta este cu adevărat o problemă actuală", a declarat Kletter pentru CNN. "Aceasta înseamnă vin mai scump sau poate vinul produs nu este de aceeași calitate și poate nici nu poți accesa unele dintre vinurile pe care obișnuiai să le savurezi. Și aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi."

La ritmul în care se încălzește planeta, a spus Kletter, cultivatorii de vin trebuie să înceapă să învețe să se adapteze - și, eventual, să fie atenți la locații viabile și mai reci, mai spre nord - pentru a menține viu și în creștere acest sector.

În regiunea Champagne din Franța, cultivatorii de vin au avut în 2021 cea mai mică recoltă din 1957 din cauza fenomenelor meteorologice extreme, de la căldură extremă la îngheț timpuriu, precum și ploi torențiale, conform unui raport Reuters. Aceasta i-a costat pe francezi în total aproximativ 2 miliarde de dolari în vânzări, a spus raportul.

Dar Franța a avut un an decent de producție în 2023, producând bine în nord, inclusiv în Champagne, a spus raportul OIV, chiar dacă unele vii din sud au fost afectate de mucegai pâscoasă, valuri de căldură și secetă.

Cum se adaptează cramele


Dave și Lois Cho s-au mutat din California în Valea Willamette din Oregon pentru a începe o cramă în 2020, un an deosebit de provocator, întrucât vestul SUA s-a confruntat cu o secetă istorică pe mai mulți ani, care a declanșat penurii de apă fără precedent și incendii devastatoare.

"Schimbările climatice au fost cu siguranță un factor", a declarat Lois pentru CNN, explicând de ce cuplul a plecat. Cei doi, care au fondat CHO Wines, inițial au examinat diferite regiuni viticole din California, dar au auzit de la cultivatori că au dificultăți cu modelele eronate de ploi pentru irigarea strugurilor.

Ei au fost hotărâți să găsească un teren cu altitudine mare. Acest lucru se datorează faptului că puțin mai sus va fi mai răcoros și va primi mai multă ploaie. De asemenea, înseamnă că strugurii nu vor maturiza prea devreme, așa cum se întâmplă în căldură, permițând dezvoltarea unui gust mai bogat și a acidității.

"Fiind la o altitudine de 1.000 de picioare, care este destul de înaltă pentru multe văi încă, acesta a fost un aspect major", a spus Dave pentru CNN. "Acum, temperatura medie la noi este cu cinci până la zece grade mai scăzută decât pe fundul văii, așa că ne-am gândit că asta ne-ar oferi ceva timp (pentru a ne adapta complet la criză)."

Industria vinicolă folosește o măsură numită zile crescute pentru a măsura câtă căldură se acumulează în timpul sezonului de creștere și ajută la determinarea vitezei de dezvoltare a strugurilor. Cei doi spun că numărul acestor "zile" este în creștere, ceea ce accelerează maturarea strugurilor și împinge sezoanele de recoltare mai devreme.

Pe măsură ce Vestul devine mai cald și mai uscat, mulți producători de vin din SUA, precum cei doi, văd Valea Willamette din Oregon - la aproximativ nouă ore de condus spre nord de celebrul Napa Valley din California - ca fiind următoarea mare regiune vinicolă a țării.

"E ca și cum ai încerca să sari pe un tren în mișcare. Este foarte dificil", a spus Lois Cho. "Dar în Oregon, este ca și cum am pune șinele, pentru că există multe terenuri neexploatate și resurse nevalorificate."

Oportunitatea unui nou gust

Una dintre întrebările pentru industria vinicolă în prezent este dacă producătorii tradiționali de vinuri sunt dispuși să renunțe la regiunile lor și să adopte noi procese de vinificație. Kletter de la ClimateAi a spus că marii producători de vinuri trebuie să ia în considerare dacă există zone emergente și oportunități pentru dezvoltarea unor vii noi și a unor arome noi.

"Asta este cartea de joc a adaptării în industria vinicolă", a spus Kletter, care a locuit cândva în Franța și este un mare fan al vinului spumant. "Cred că aceasta este, de fapt, o oportunitate interesantă pentru afaceri și, potențial, pentru consumatori să aibă acces la vinuri gustoase pe care poate nu le-au experimentat niciodată înainte."

Dar acest lucru este provocator pentru regiuni precum Bordeaux și Champagne din Franța, care sunt legate de teritoriile lor. Prin lege, pentru a fi considerat autentic "șampanie", vinul trebuie să provină din regiunea Champagne. De aceea, în alte țări, inclusiv SUA, băuturile similare sunt numite "vin spumant".

Dar pentru cei doi Chos, mutarea lor în Oregon i-a inspirat să experimenteze. În 2022, au co-fermentat strugurii lor cu mere pentru a crea o aromă nouă pentru vinul lor spumant. A devenit un produs destul de popular printre vinurile lor din 2022, a spus Lois Cho.

"Nu poți trăi în frică", a spus Dave Cho. "Există o oportunitate pentru noi să fim creativi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel