Este o zi importantă pentru Republica Elenă.
După 12 ani de supraveghere extinsă impusă de Comisia Europeană, Grecia a întors pagina. Este ”o zi istorică pentru Grecia şi pentru greci”, a anunţat sâmbătă premierul elen Kyriakos Mitsotakis, într-un discurs către naţiune, transmite AFP.
”Un ciclu de 12 ani care a provocat durere cetăţenilor, a făcut economia să stagneze şi a divizat societatea se încheie. Un nou orizont clar de creştere, unitate şi prosperitate se deschide pentru toţi”, a apreciat premierul conservator, conform Agerpres.
Începând din anul 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă, după ce, începând din 2010 şi până în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de aproape 290 de miliarde de euro.
Pensiile şi salariile au fost tăiate, impozitele au crescut, angajările în sectorul public au fost îngheţate, bugetele administraţiilor, spitalelor şi a tuturor instituţiilor publice au fost amputate, aminteşte AFP.
”Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Avem o creştere economică puternică şi o scădere a şomajului de 3% de anul trecut şi de 5% din 2019”, a susţinut premierul elen.
Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică de 4% în acest an, în condiţiile în care, în medie, în zona euro, creşterea va fi de 2,6%.
Însă şomajul continuă să fie unul dintre cele mai ridicate din zona euro, salariul minim este unul dintre cele mai scăzute, iar datoria de 180% din PIB rămâne o corvoadă pentru economia ţării.
În timp ce inflația a atins 12,1% în iunie în Grecia, produsele esențiale devin din ce în ce mai scumpe, golind portofelele grecilor.
Potrivit unui cumpărător de supermarket care a fost oprit de reporteri la ușa magazinului împreună cu soția și fiul său, costul coșului de consum s-a dublat. ”Acum șase luni, am plătit jumătate din preț pentru același set de produse și mărfuri”, spune bărbatul. Consumatorii resimt o povară ridicată a costurilor pentru energie și servicii de transport, deoarece costul acestora a fost adăugat la prețul produselor.
În iunie, în supermarketuri, consumatorii erau nevoiți să plătească prețuri mai mari pentru articole de bază, cum ar fi alimente, produse de îngrijire personală, detergenți și multe altele.
Creșterea prețurilor la supermarketuri a adus gospodăriile în genunchi. ”Totul este foarte scump, a crescut prețul cu 20-30%”, spunea o femeie care vizitează magazinul.
Din iunie 2021 până în iunie 2022 prețurile au crescut cu:
Lapte proaspăt: de la 1,18 la 1,41 euro.
Ulei: de la 6,32 la 8,25 euro.
Pâine (kilogram): de la 1,60 la 2,60 euro.
Sardine: de la 3,00 la 5,00 euro.
Fasole verde: de la 2,50 la 3,99 euro.
Zahăr: de la 0,74 la 1,20 euro.
Caise: de la 1,70 la 2,89 euro.
Potrivit Institutului pentru Protecția Consumatorului, din martie 2021 până în iunie 2022, costul vieții în Grecia a crescut cu 50%. Pe scurt, o familie de patru persoane lăsa vreo 300 de euro pe lună la supermarket, dar acum sunt cel puțin 450 de euro, scria GreekCityTimes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News