Renate Weber, recent revocată din funcția de Avocat al Poporului, a dezvăluit miercuri seară de când nu a mai discutat cu președintele Klaus Iohannis.
Renate Weber a intrat în legătură telefonică la emisiunea 'Subiectiv' de la Antena3, moderată de Răzvan Dumitrescu, miercuri seară.
Unul dintre invitați, analistul politic Bogdan Chirieac, i-a adresat lui Renate Weber două întrebări importante.
În primul rând, Bogdan Chirieac a întrebat-o pe Renate Weber dacă a fost contactată, în această perioadă, de președintele Klaus Iohannis.
'Totuși, Comisia de la Veneția și nu numai, constată că e un abuz grosolan în ceea ce vă privește. Am văzut că, în alte cazuri, președintele insista să se aplice recomandările Comsiei de la Veneția.', a adăugat analistul politic.
La această întrebare, Renate Weber a răspuns: 'Eu nu am mai discutat cu Iohannis din ziua în care a fost ales președinte, din 2014. Cred că v-am răspuns la întrebare.'
A doua întrebare a analistului politic Bogdan Chirieac a fost: 'Dacă onorabila Curte Constituțională va salva din nou România si va spune că a fost neconstituțional, ce garanție este că onorabilul Parlament va aplica decizia CCR? Sunt atât de multe decizii, mai ales în ceea ce privește legile justiției, care sunt constatate neconstituționale de cinci ani și nu au fost modificate sub nicio formă.'
Renate Weber a afirmat apoi că 'La Curtea Constituțională, în general, te duci crezând că ai dreptate. Mie mi s-a întâmplat să am și niște soluții de respingere. Deci, când este vorba de CCR, eu stau liniștită, aștept să văd ce se decide. Niciodată nu anticipez un rezultat.'
Comisia de la Veneția critică revocarea Avocatului Poporului din funcție și se cer explicații cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii Renatei Weber, relatează Antena 3.
Ludovic Orban și Anca Dragu au primit scrisori din partea Comisiei de la Veneția prin care li se cer explicații.
Comisia de la Veneția spune în scrisoare că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instituții, dar este criticat modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcție.
Ce spune legea?
Comisia de la Veneția face precizări în aceste scrisori cu privire la ceea ce conține legea și pentru ce ar trebui schimbat din funcție Avocatul Poporului. Comisia mai spune că trebuie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-și exercita funcția.
La finalul acestei scrisori, Comisia de la Veneția le cere celor doi președinți ai Parlamentului explicații cu privire la motivele care au stat la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, mai ales că o majoritate parlamentară a luat această decizie de revocare, iar această majoritate trebuie să fie egală sau mai mare decât majoritatea parlamentară care a numit Avocatul Poporului în funcție, ceea ce nu s-a întâmplat. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci