EXCLUSIV  De câte ori pe an e bine să ne spovedim și împărtășim. Răspunsul la care nu te așteptai din partea părintelui Radu Petre Mureșan / video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Te-ai întrebat vreodată de câte ori pe an e bine să te spovedești și să te împărtășești? Dacă nu, părintele Radu Petre Mureșan, profesor univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, îți oferă un răspuns.

Publicitate

Taina Spovedaniei reprezintă un act sacramental esențial pentru curățarea sufletului și restabilirea comuniunii cu Dumnezeu. Credincioșii sunt încurajați să își mărturisească păcatele în fața unui preot, care acționează ca un mijlocitor între ei și Dumnezeu. Prin acest act de umilință și sinceritate, creștinul își exprimă pocăința și dorința de a se îndrepta.

Părintele Radu Petre Mureșan, profesor univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București, a explicat în câte categorii se împart românii care vin la spovedanie.

„Sunt mai multe categorii de enoriași. Sunt enoriașii care se împărtășesc la 40 de zile și la toate marile praznice. Bucuria nu o face masa de Crăciun sau mielul de Paști, ci bucuria o face trăirea sărbătorii, trăirea cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Mai este o categorie care vine doar de Crăciun și de Paști să se spovedească și încă una, neașteptată, care se hotărăște că ar fi vremea să postească, postește câteva zile și vine să se spovedească. De obicei, preotul la spovedanie face o cateheză, explică ce înseamnă spovedania, cum ar trebui să se spovedească curat, îi îndeamnă să citească rugăciunile de pregătire dinainte de spovedanie. E și un îndreptar de spovedanie acolo. În acest fel, omul își face o anamneză a vieții sale și își poate primeni și tămădui, cu dezlegarea Mântuitorului Iisus Hristos, bolile sale trupești și sufletești“, a explicat părintele Radu Petre Mureșan.

De câte ori ar trebui să se spovedească un bun creștin?

În timpul Sfintei Liturghii, pâinea și vinul sunt transformate în Trupul și Sângele lui Hristos și sunt oferite credincioșilor care se apropie cu evlavie și pregătire spirituală. Împărtășania este văzută ca o unire intimă cu Hristos, conferind viață veșnică și întărirea sufletului în lupta duhovnicească. Această taină este esențială pentru creștini, deoarece le reînnoiește legătura cu Dumnezeu și comunitatea bisericii, întărindu-i în credință și virtuți. Participarea la Sfânta Împărtășanie este considerată un act de mare importanță spirituală, simbolizând unitatea trupului lui Hristos și chemând credincioșii la o viață de sfințenie și iubire creștină. Părintele Mureșan a spus și de câte ori pe an este recomandat să se împărtășească un bun creștin, pentru a păstra o legătură cât mai profundă cu Dumnezeu.

„Ar trebui să se spovedească ori de câte ori simte că are ceva pe suflet. Ca să aibă un bioritm duhovnicesc, bine ar fi să se spovedească și să se împărtășească la 40 de zile. Bine ar fi ca la toate praznicele împărătești să se pregătească și să trăiască bucuria aceasta a nunții Fiului de Împărat. Mântuitorul vorbește de Sfânta Liturghie ca Nunta Fiului de Împărat.

Noi, la Sfânta Liturghie, suntem niște nuntași, iar la nuntă nu poți sta doar pe scaun și să strâmbi din nas că nu poți mânca ceva, că nu poți face ceva. Trebuie să intri în atmosfera nunții și de aceea bucuria mare și șansa de creștere duhovnicească o avem atunci când ne apropiem cât mai des de izvoarele harului“, a mai zis, la emisiunea DC Edu, părintele Radu Petre Mureșan, profesor univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel