Judecătorii Curții Constituționale, care au decis că hotărârea Senatului privind alegerile pentru CSM este neconstituţională, au motivat, joi, decizia. Miza confruntării a constituit-o candidatura lui Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, neagreat de PDL.
Alistar era ”pedepsit” pentru incompatibilitatea în care s-a aflat cu un an mai devreme, când a făcut parte din ANI. Curtea Constituţională a admis, în 25 ianuarie, sesizarea referitoare la Hotărârea Plenului Senatului din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (Corina Adriana Dumitrescu şi Victor Alistar). PDL a susținut că Victor Alistar a fost ales de către Senat în calitate de membru al CSM fără să ţină cont de efectele pe care le implică actul de constatare a stării sale de incompatibilitate emis de ANI în 20 iulie 2009.
Cu privire la acest aspect, Curtea a reţinut că ANI a constatat că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, în incompatibilitate, întrucât a deţinut concomitent calităţile de funcţionar public - purtător de cuvânt în cadrul ANFP, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură «Alistar Teodor-Victor », începând cu 23 ianuarie 2007 şi până în prezent. Constatarea stării de incompatibilitate a lui Teodor Victor-Alistar a rămas definitivă în 7 august 2009, acesta necontestând actul ANI în termenul prevăzut de lege, la instanţa competentă.
Curtea precizează că Senatul trebuia să verifice, înaintea votului, dacă Alistar îndeplinea condițiile legale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News