De ce a agravat Brexitul deficitul de medici din Marea Britanie

De ce a agravat Brexitul deficitul de medici din Marea Britanie / Fotografie de la Artem Beliaikin, Pexels
De ce a agravat Brexitul deficitul de medici din Marea Britanie / Fotografie de la Artem Beliaikin, Pexels

Brexitul a agravat insuficienţa numărului de medici din Marea Britanie, fiind estimat un deficit de 4.000 de medici proveniţi din Uniunea Europeană în patru specializări importante, potrivit unui studiu publicat duminică de un think tank specializat în sănătate, scrie AFP. 

Acest studiu, realizat la iniţiativa cotidianul The Guardian, a fost publicat în contextul în care sistemul public de sănătate (NHS) se confruntă cu numeroase dificultăţi după ani de zile de austeritate, cu liste de aşteptare record în spitale din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi din cauza penuriei de medici şi de asistenţi.

Nuffield Trust a analizat situaţia a patru specializări - anestezie, pediatrie, chirurgie cardio-toracică şi psihiatrie, în care medicii europeni erau reprezentaţi în mod deosebit înainte de ieşirea Marii Britanii din UE. În aceste patru domenii, care se confruntau deja cu probleme de recrutare,'creşterea numărului de angajaţi din UE sau din ţările Asociaţiei Europene a Liberului schimb (AELS, Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein) a încetinit', menţionează studiul.

Dacă ar fi continuat tendinţa observată înainte de Brexit, ar fi trebuit să fie înregistraţi peste 41.000 de medici din UE şi AELS în 2021, adică cu cel puţin 4.000 mai mult decât cifrele constatate efectiv. Conform Nuffield Trust,'campania şi rezultatul referendumului (din 2016) privind părăsirea UE este motivul evident a acestei schimbări de tendinţă'.

Cauzele au legătură cu incertitudinea privind noile reguli de circulaţie a persoanelor, înăsprirea regulilor de acordarea a vizelor şi înrăutăţirea condiţiilor de muncă, în general, în sistemul de sănătate.'Aceste rezultate sugerează că stagnarea numărului de medici provenind din UE în aceste specializări a crescut deficitul existent în domeniile în care NHS nu reuşeşte să găsească forţă de muncă calificată în altă parte', se arată în studiu.

Vezi și - Marea Britanie nu încearcă strângerea relaţiilor cu UE, afirmă un ministru britanic

Ministrul britanic al sănătăţii, Steve Barclay, a dezminţit duminică informaţiile de presă potrivit cărora Londra ar încerca să strângă legăturile cu Uniunea Europeană, la trei ani după ce a părăsit blocul comunitar, transmite AFP.

Potrivit Sunday Times, 'membri ai guvernului prevăd să pună Marea Britanie pe calea unei relaţii similare celei a Elveţiei cu Uniunea Europeană'.

Iniţiativa ar fi 'destinată să întărească legăturile economice' cu UE, mai scrie publicaţia.

'Nu recunosc absolut deloc această poveste', a reacţionat Steve Barclay, care a fost ministru responsabil pentru Brexit între 2018 şi 2020.

'Avem un prim-ministru (Rishi Sunak, n. red.) care a susţinut Brexitul. La fel ca mine', a declarat el la televiziunea Sky News. 'Este cu adevărat important să folosim libertatea pe care ne-o oferă Brexitul. (...) Vreau să maximizez oportunităţile oferite de Brexit', a adăugat Barclay.

Potrivit Sunday Times, o astfel de intenţie, care ar fi foarte impopulară printre deputaţii conservatori favorabili unui Brexit 'dur', ar putea fi pusă în practică în viitorul deceniu în scopul de a reduce barierele comerciale actuale.

'Este, evident, ceva ce UE nu ne-ar oferi niciodată din start pentru că ar spune că încercaţi să aveţi şi untul, şi banii pentru unt, dar motivul pentru care cred că îl vom obţine este acela că este în interesul economic al celor două părţi', ar fi explicat o sursă pentru Sunday Times.

Joi, Rishi Sunak a afirmat că Marea Britanie ar trebui 'să-şi ia timp' pentru a negocia acorduri comerciale favorabile cu partenerii, îndepărtându-se astfel de intenţia precedesorilor săi de a încheia rapid astfel de acorduri.

După ce a ieşit din Uniunea Europeană, Regatul Unit a trebuit să semneze din nou acorduri comerciale şi a încheiat unele mai ales cu UE şi alte ţări europene, dar şi cu Noua Zeelandă, în prezent purtând discuţii cu India, Canada, Statele Unite.

Conservatorii la putere şi-au atras însă recent critici legate la acordul semnat anul trecut cu Australia, acuzat că favorizează importurile de carne de vită şi de oaie de la antipozi, în detrimentul producătorilor britanici.

Potrivit unui sondaj al institutului YouGov, publicat joi, numai 32% dintre britanici (cel mai scăzut nivel de până acum) spun că a fost bine să se voteze ieşirea ţării din UE, în timp ce 56% consideră că a fost o eroare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel