Traian Băsescu spune că nu poate deveni pensionar după 2014 și că rămâne în viața politică. Asta după ce, în mai multe rânduri, a spus că după terminarea mandatului de președinte se retrage de pe scena politică. Politologul Alfred Bulai spune că Băsescu încearcă să evite manevra greșită a lui Emil Constantinescu din 2000. Liderul CDR de atunci anunța că dispare din mediul politic, mișcare ce l-a lăsat fără toți aliații politici. Președintele trimite acum un semnal susținătorilor săi, dând o miză pentru cei care și-l doresc din nou pe Băsescu în mijlocul vieții politice. Totodată, Băsescu ar putea lăsa impresia că PDL nu trebuie să-și găsească alt mentor, Elena Udrea având rolul de supleant până la revenirea președintelui.
Băsescu a transmis astăzi un semnal de încredere oamenilor săi, care îl așteaptă să preia frâiele politicii la sfârșitul mandatului. Anunțurile sale repetate despre renunțarea la viața politică îl aduceau în situația lui Constantinescu din anul 2000, care a devenit neimportant și chiar evitat de oamenii politici ai acelei vremi. Deși pe o culme a impopularității, Băsescu încă mai are Serviciile dar și un anumit număr de oameni care îi așteaptă revenirea, oameni pe care Băsescu îi menține pe poziții odată cu anunțul său - explică Alfred Bulai.
În plan intern, oameni importanți din PDL, precum Theodor Stolojan sau Andreea Paul susțin că semnează moțiunea lui Vasile Blaga. Băsescu nu iese la pensie pentru a încerca să lase tabăra lui Blaga fără susținători și pentru a da un impuls contracandidatei actualului șef al PDL, Elena Udrea.
”Situația actuală din PDL este de genul 'eu cu cine votez?'. Majoritatea e în expectație. Nu au argumente să-l voteze pe Blaga sau pe Udrea. Traian Băsescu nu mai poate face mare lucru acum. El e terminat ca om politic încă din 2009. Nu mai are ce să vândă acum. El încearcă niște formule acum”, spune dl. Bulai.
Traian Băsescu ar putea ca din 2014 să încerce, împreună cu o anumită tabără din partid, să coaguleze o nouă formațiune. ”Dacă va exista o bătălie foarte strânsă între Blaga și Udrea, se poate pune problema reală a desprinderii unei falii din PDL, condusă de Băsescu. Dacă diferența este mare, nu cred că vor risca o asemenea mișcare, ci vor aștepta să treacă ceva timp pentru a se redresa, lucru ce nu se va întâmpla”, precizează politologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu