Dosarul în care a fost audiat fostul vicepreşedinte al CSM Nicolae Solomon vizează modul de desfăşurare a activităţii unora dintre membrii Secţiei pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii, a informat, luni, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Potrivit unui comunicat al SIIJ, procurorii Secţiei speciale l-au audiat, în calitate de martor, pe procurorul Nicolae Andrei Solomon, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. 'Dosarul penal în care a avut loc audierea nu vizează activitatea Secţiei pentru procurori, ca şi componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfăşurare a activităţii unora dintre membrii Secţiei pentru procurori', se precizează în comunicat.
Secţia pentru procurori a CSM a anunţat luni că Nicolae Solomon a fost citat de Adina Florea la SIIJ pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2018, care are ca obiect infracţiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Un alt membru al CSM, procurorul Florin Deac, a fost chemat pentru miercuri ca martor într-un alt dosar, având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, conform unui comunicat al Secţiei pentru procurori a CSM.
Secţia susţine că, în dimineaţa zilei de luni, s-au scurs informaţii în presă despre citarea celor doi membri ai Consiliului înaintea desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal. Conform Secţiei, citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce au fost emise avizele pentru cele trei propuneri înaintate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în vederea ocupării funcţiilor de conducere la DNA, DIICOT şi Parchetul General, dintre care două au fost negative.
În opinia Secţiei pentru procurori a CSM, modul în care au fost citaţi Nicolae Solomon şi Florin Deac reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională, anunţând că va sesiza Comisia Europeană.
'Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secţiei în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională.
Secţia pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoştinţă aceste împrejurări. Secţia pentru procurori va continua să îşi exercite atribuţiile constituţionale de garantare a independenţei fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său', se afirmă în comunicat, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu