De Ce a fost interzis bicarbonatul. Cum vor fi salvați micii românești de directiva UE

Sifonul nu este o soluție pentru prepararea micilor, după ce UE va interzice folosirea bicarbonatului în carnea tocată, de la 1 iunie 2013. Alarmați că ar putea rămâne fără mici, românii caută înlocuitori ai afânătorului tradițional, folosit de peste 100 de ani la prepararea mititeilor.

Încercările de a folosi bioxidul de carbon din sifon sau apa minerală nu au dat rezultat. Este nevoie de prea multă apă pentru a furniza cantitatea de CO2 pe care o generează cele 2-3 grame de bicarbonat adăugate la un kilogram de carne de mici tocată. Iar fără bicarbonat, micul devine o chiftea banală, spune Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Cum s-a ajuns din nou în situația ca birocația comunitară să ne amendeze tradițiile?

De vină pentru că piața românească a fost luată din nou prin surprindere este lipsa de cooperare între români. Directiva care interzice folosirea bicarbonatului în carnea tocată a fost adoptată în urmă cu un an și jumătate. Patronatele din industria alimentară nu s-au înțeles cu privire la replica pe care să o dea Bruxelles-ului.

Directiva interzice aditivii alimentari folosiți la preparatele din carne. Bicarbonatul este un aditiv, dar nu e toxic. Bicarbonatul a fost, însă, interzis pentru că poate masca aciditatea, gustul și mirosul cărnii care începe să se strice. Unii comercianți ar fi putut folosi bicarbonat ca să ascundă ”vechimea” preparatului. De aceea, a fost interzis în carnea tocată proaspătă.

Derogare de la UE

Multe firme au vrut să se revină nu doar asupra bicarbonatului, ci și asupra altor E-uri. Ca urmare, s-a trimis o solicitare la Comisia Europeană, pentru derogare de la control în cazul a 7 aditivi folosiți în România.

Specialiștii spun că este aproape exclus ca o astfel de solicitare să aibă succes. Sunt, însă, șanse mari ca bicarbonatul să fie exceptat, cel puțin în ceea ce privește România, pentru că se poate dovedi că micii sunt un aliment tradițional, există o rețetă de la 1902, iar folosirea bicarbonatului este esențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel