De ce a murit Alexei Navalnîi? Moscova i-a transmis propria variantă mamei activistului

Mama lui Alex Navalnîi a primit o primă explicație din partea Rusiei cu privire la moartea fiului său. Bineînțeles, este vorba despre o variantă care a fost agreată la Moscova. 

Sâmbătă, mama lui Alexei Navalnîi a fost informată că fiul său a fost victima „sindromului morții subite” și că trupul nu va fi restituit familiei până la finalul anchetei.

„Când avocatul și mama lui Alexei au ajuns în colonia penală de la Centrul Arctic, sâmbătă dimineață, li s-a spus o anumită variantă a cauzei morții lui Navalnîi: sindromul morții subite”, a declarat Ivan Zhdanov, care conduce Fundația Anticorupție Navalnîi.

„Sindromul morții subite” este un termen general pentru diferite sindroame cardiace care provoacă stop cardiac subit și moarte, relatează Guardian. Bineînțeles, aceasta nu poate fi privită ca o variantă veridică pentru moartea activistului rus. 

Susținători ai lui Navalnîi au ieșit în stradă în întreaga Rusie

În pofida represiunii severe şi a avertismentelor, sute de ruşi au participat la mici adunări sâmbătă în mai multe oraşe pentru a-şi aduce omagiul celebrului critic la adresa Kremlinului, decedat subit în ajun la 47 de ani într-o închisoare din regiunea arctică rusă. De vineri, poliţia a arestat 231 de persoane în cursul acestor evenimente, potrivit ONG specializat, OVD-Info.

Autorităţile sunt în stare de alertă, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale la care Putin ar urma să fie reconfirmat în funcţie, în absenţa oricărei opoziţii.

Echipa lui Aleksei Navalnîi a afirmat că autorităţile refuză să-i predea mamei acestuia trupul disidentului, argumentând că motivul decesului său nu a fost încă stabilit.

"Este evident că ucigaşii vor să-şi acopere urmele. De aceea nu predau corpul lui Aleksei," a scris acesta pe Telegram. 

"Aleksei Navalnîi a fost ucis", a declarat Kira Iarmîş, care se exilase, la fel ca numeroşi alţi opozanţi, pentru a scăpa de închisoare. "Moartea sa a intervenit în 16 februarie la ora locală 14:17 (09:17 GMT), potrivit documentului oficial.

Autorităţile carcerale ruseşti anunţaseră vineri, printr-un comunicat lapidar, că celebrul militant, întemniţat de trei ani, a murit în colonia penitenciară, unde executa o pedeapsă de 19 ani de detenţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel