Călin Farcaş a murit, luni seara, la 29 de ani. Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc.
Adevărul despre transplant a fost explicat de specialiști care au arătat de ce a murit Călin Farcaș.
Preşedintele Fundaţiei pentru Transplant, Victor Zota, în exclusivitate pentru DC News, a prezentat situația reală vizavi de acest subiect.
Ce prevede acordul cu Eurotransplant
”Din 2016 până în prezent au fost oferiți către Eurotransplant 27 perechi de plămâni din care s-au recoltat 25. Până în 2016 România nu a avut acord legal cu Eurotransplant, acordul semnat de Institutul Marius Nasta în 2010 cu Spitalul AKH (plângere la DIICOT) fiind ilegal.
După semnarea acordului în 2016 România a trebuit să acopere transplanturile pulmonare făcute pentru 34 cetățeni români la Spitalul AKH.
Dacă ministrul Voiculescu nu ar fi declanșat în 2016 campania dementă împotriva transplantului, datoria ar fi fost plătită până acum.
Acordul cu Eurotransplant prevede efectuarea a 5 transplanturi pulmonare pe an și nu a fost respectat de către Eurotransplant, deși, spre exemplu, în 2017 România a trimis 9 plămâni în Eurotransplant și s-a transplantat doar 1 pacient român. Acordul nu are nicio prevedere care să spună câte organe ar trebui trimise către Eurotransplant anual pentru că Eurotransplant să își respecte obligațiile”, a explicat specialistul.
Complicații cardiace care făceau imposibilă procedura de transplant
”Pacientul din Brașov nu a fost primit nici la AKH, nici la Hanovra și nici la Paris (Franța nu este în Eurotransplant) deoarece avea complicații cardiace care făceau imposibilă procedura de transplant.
Suma de 1 milion Euro avansată pentru aderarea la Eurotransplant este o ficțiune, cum de altfel este și sintagma "numărul de organe oferite către Eurotransplant". Sunt țări în Eurotransplant care oferă mai puține organe decât ar putea oferi România. Problema o reprezintă infrastructrura (avioane disponibile 24/24, echipe de prelevare, infrastructura în spitalele acreditate).
Pe lista de așteptare în România, care este una singură și anume cea de la Spitlaul SF. Maria, există, în momentul de față, 1 pacient. Pacientul din Brașov nu a fost niciodată pe nicio listă de așteptare, astfel încât nu putea face transplant. El nu a fost trimis de medicul curant din Brașov pentru a fi înscris pe lista de așteptare decât în urmă cu 10 zile.
Cifra de 35 persoane pe lista de așteptare la ANT este o invenție, ANT neavând lista de așteptare.
Referitor la aderarea la Eurotransplant, în noiembrie 2016 când a venit la București, conducerea Eurotransplant a oferit la MS un draft de pre-aderare ministrului Vlad Voiculescu pe care acesta l-a luat și din acel moment nimeni nu mai știe nimic de el.
Aderarea la Eurotransplant presupune pierderea "proprietății" asupra tuturor organelor doante în România, având drept consecință repartizarea acestora unde decide Eurotransplant, cu rezultate catastrofale privind numărul pacienților români care vor muri pe lista de așteptare”, a mai zis preşedintele Fundaţiei pentru Transplant, Victor Zota.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News