Matija Sarkic, portarul echipei naționale a Muntenegrului și al clubului englez Millwall, a murit subit la vârsta de 26 de ani.
Lui Matija Sarkic i s-a făcut rău în noaptea de vineri spre sâmbătă. A fost găsit mort în casă. Cel mai probabil, sportivul avea cardiomiopatie.
Cardiomiopatia este un termen medical care descrie bolile mușchiului cardiac (miocardul). Aceste boli afectează capacitatea inimii de a pompa sângele eficient în tot corpul.
Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a vorbit, în cadrul conferinței „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DCMedia Group, despre gradul de cardiomiopatii din rândul populației. De asemenea, a spus și care sunt cele mai severe dintre acestea.
O bună parte dintre cardiomiopatii sunt genetice. De asemenea, o particularitate esențială este vârsta tânără la care sunt diagnosticate, în foarte multe cazuri, uneori chiar la vârstă pediatrică și acelea sunt formele cele mai severe, cu riscuri foarte mari, ceea ce, bineînțeles, are foarte multe implicații sociale, psihologice, la nivel de încadrare în societate, în muncă și de formare de familii, a explicat prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, în cadrul conferinței „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, eveniment organizat de DC Media Grup, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii.
Cardiomiopatia este o afecțiune care afectează mușchiul inimii, cunoscut și sub numele de miocard. Există mai multe tipuri de cardiomiopatie, iar simptomele ei pot varia în funcție de tip și pot include oboseală, dificultăți de respirație, umflături în picioare și abdomen, palpitații și senzație de amorțeală în membrele inferioare.
Cătălin Radu, director general al Bristol Myers Squibb România, a explicat mai multe în cadrul conferinței „Pompează Viață #Cardiomiopatia Contează”, organizată de DC Media Group în parteneriat cu Bristol Myers Squibb România.
El explicat, în cadrul conferinței, că în România este nevoie de multă muncă pentru ca cetățenii care suferă de cardiomiopatie să poată beneficia de îngrijiri. Potrivit acestuia, chiar dacă numărul celor afectați este unul relativ mic, ei nu trebuie ignorați, ci ajutați.
„Chiar dacă cardiomiopatiile afectează doar 60.000 – 70.000 din oamenii din țara asta, în vreme ce unul din trei suferă în general de o boală cardiovasculară. 20% mor, într-un an, de cardiomiopatie și vreo 80% în 7-8 ani. E aproape ca la cancer. Emoția pe care o trezește un diagnostic de cancer este incomparabil mai mare. Nu conștientizăm noi ce înseamnă impactul emoțional pe cel depistat cu o asemenea boală, pe familia lui.
(...) Nu vreau să mă gândesc cum s-au simțiți zeci de mii de spectatori când a picat, pur și simplu, un sportiv de înaltă performanță pe terenul de sport", a spus Cătălin Radu.
Vedeți mai multe aici pentru a înțelege ce înseamnă real cardiomiopatiile:
Cardiomiopatiile afectează pacienți de toate vârstele, dar, mai ales tineri, fiind printre principalele cauze de moarte subită la tineri sau la sportivi. În condițiile în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, cardiomiopatiile sunt subdiagnosticate sau eronat diagnosticate și ne confruntăm cu un screening familial inconsecvent. Mai mult, în contextul discuțiilor cu privire la Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, este nevoie de o atenție deosebită pentru cardiomiopatii și acțiuni concrete.
Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate și morbiditate la nivelul României. Conform celor mai recente raportări OECD, România ocupă unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauze prevenibile sau tratabile, cu o rată semnificativ mai mare decât media europeană.
Conform estimărilor științifice, bolile cardiovasculare afectează aproximativ 1 din 3 români. Aceasta înseamnă că aproximativ 11 milioane de români suferă de afecțiuni cardiovasculare. În consecință, este, în continuare, principala cauză de deces și este în creștere în România și în întreaga lume.
Cardiomiopatiile sunt un grup specific de boli care afectează funcționarea și structura mușchiului cardiac, ceea ce poate duce la morbiditate semnificativă și insuficiență cardiacă dacă nu este detectată la timp.
Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Internațională și Federația de Cardiologie le definesc ca fiind „boli ale miocardul asociate cu disfuncția cardiacă”.
Pentru majoritatea pacienților care dezvoltă insuficiență cardiacă, rata mortalității se situează la 20% după un an și la 70-80% după opt ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu