EXCLUSIV  De ce a obiectat cenzura la piesa „Meșterul Manole" a formației Phoenix. Josef Kappl: Lucrurile astea erau tabu pe vremea aceea / Ne-a sfătuit să nu mai continuăm / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @Max4e
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @Max4e

Josef Kappl, compozitor, vocalist, membru al trupei Pasărea Rock, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre cum au trăit în Germania după ce au părăsit țara în 1977, dar și despre cenzură. 

În 1977, membrii trupei Phoenix fugeau de comunism ascunşi în boxe de concert, într-o dubă, cu destinaţia Germania. Cu siguranţă, una dintre cele mai spectaculoase evadări din "lagărul" comunist le-a aparţinut lor. Strecuraţi în boxele pe care Nicu Covaci le transporta în RFG, membrii trupei au ales libertatea.

Josef Kappl a povestit, în exclusivitate pentru DC News, despre ce s-a întâmplat după ce au părăsit țara. 

„Când ați concertat prima dată? Cum ați trăit în Germania?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Cu concertele a fost mai greu pentru că ceea ce ni se promisese, turnee, festivaluri, nu a fost adevărat. Am stat și am repetat, au fost și niște pene de logistică și de gândire în sensul că aveam șansa să lucrăm cu un producător foarte cunoscut din vremea aceea. A ascultat muzica noastră și a vrut să ne producă, iar prin faptul că el voia să aibă prioritatea de hotărâri și de a lua decizii, a intrat în conflict cu Covaci care nu accepta așa ceva.", a spus Josef Kappl. 

Drepturile de autor pentru Cantafabule, Muguri de fluier

„Drepturile de autor erau ale noastre, nu ale statului pentru că exista, și în anii '70 și înainte de anii '70, Uniunea Compozitorilor la care înscriam aceste piese și ne luăm dreptul de autor după vânzare. Erau bani foarte puțini, dar dreptul asupra compoziție avea compozitorul și îl avem și astăzi.", a spus Josef Kappl. 

2. Josef Kapp... (josef-kappl_97940800.jpg)

Josef Kappl, invitatul zilei la DC News

 

De ce a obiectat cenzura la „Meșterul Manole"

„Pentru că era prea multă Biserică și Dumnezeu, Doamne, și nu le-a convenit. Nu pentru altceva, doar chestiile astea care băteau direct în ochi. Tema se ocupă de Biserică, de construirea unei biserici, era despre jertfă. Lucrurile astea erau tabu pe vremea aceea. Cenzura ne-a sfătuit să nu mai continuăm cu creația operei, iar Covaci, după ce a compus piesa Meșterul Manole pe versurile lui Alecsandri, a zis: „Gata, am terminat cu Meșterul Manole. Nu mai continuăm."

Textul, libretul, a rămas la ei. Noi nu aveam copie pentru că pe vremea aia era complicat să mai faci și o copie, nu era ca astăzi cu copy-paste. Opera nu a fost finalizată, nici nu s-a început.

M-am trezit, la un moment dat , cred că prin 2007, când îmi scrie cineva pe blog dacă am aflat cumva că a apărut o carte pe Amazon cu libretul operei Meșterul Manole.

Am căutat pe Amazon și am găsit ultimele două exemplare și le-am cumpărat imediat. L-am sunat pe autorul libretului. De fapt, se pornea de la o piesă de teatru și el a transcris piesă de teatru într-un fel de libretto pentru operă.

L-am întrebat: „Nu-mi spui și mie că scoți o carte cu asta? Am găsit ultimele două exemplare. Zic, hai să-l trezim pe Manole. Avem și noi o obligație morală față de public.” Ca să nu confundăm cu Meșterul Manole al lui Covaci am numit-o „Pe Argeș în jos” și am început. După 5 ani, în 2013, a avut loc premiera în Timișoara.", a spus Josef Kappl la DC News.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel