De Ce a pierdut Armata lupta pentru pensiile militare

rezervisti protest militari
rezervisti protest militari

În ciuda atenției pe care mass media a acordat-o  pensionarilor militari, opinia publică nu susține protestul acestora, deci autoritățile nu riscă mare lucru dacă resping orice concesie făcută rezerviștilor.

Militarii au pierdut războiul mediatic, iar lupta pe care o vor duce în instanțe are mai degrabă efect de consolare, rezultatele fiind așteptate peste ani buni.

Motivul? Au acționat ca niște amatori în confruntarea publică, în fața unei armate de profesioniști ai propagandei politice.  Cel mai recent exemplu este chiar anunțul de luni al colonelului Mircea Dogaru, liderul SCMDR, care estima că la mitingul din 1 martie vor participa 20.000 de protestatari. Date fiind condițiile proaste de vreme și vârsta înaintată a pensionarilor, anunțul, în loc să declanșeze o mobilizare generală. a demobilizat mitingiștii, care s-au gândit că o ”dezertare” personală nu va  însemna mare lucru, fiind compensată de mulțimea celorlalți participanți.

Organizațiile militarilor au fost infiltrate de activiști ai Puterii, care au divizat mișcarea de tip sindical și au delegitimat grupurile radicale de protestatari.  Dezinformarea cu ”creșterea pensiilor prin recalculare„  a atenuat reacția  majorității militarilor pensionari.  Multă vreme s-a acționat doar la nivel local, manifestațiile reunind câteva zeci de oameni și fiind ușor de ignorat. Coagularea forțelor a venit târziu, după ce majoritatea militarilor a înțeles că nu pierd/ câștigă 50-100 de lei, ci își pierd statutul, adică vor fi decuplați de nivelul salariilor militarilor activi. Totuși, mulți dintre rezerviștii cu grade inferioare s-au resemnat cu ideea că vor câștiga ceva pe termen scurt (și poate au fost chiar mulțumiți că gradele superioare sunt afectate de reduceri masive de venit).

 Principala greșeală a fost însă legată de mesajele transmise publicului. Mai precis, de contestarea măsurilor de scădere a pensiilor, în loc să fie contestat procesul de umilire a militarilo. Într-o țară în care majoritatea pensiilor sunt sub 1000 de lei, opinia publică nu rezonează cu persoane care au peste 3000 de lei pensie. În plus, cei care au participat la dezbateri din partea militarilor au fost mai ales cadre superioare, cu venituri mari, ceea ce a făcut ușor de personalizat disputa: uite-i cum se luptă pentru banii lor!

Mai mulți propagandiști portocalii au atacat armata, asociiind-o cu regimul comunist și afirmând că militarii care astăzi protestează au fost privilegiații epocii respective. Lansarea sloganului ”să primească proporțional cu contribuția” a făcut ca autoritățile să se identifice cu cei mulți, contributorii, iar militarii să fie etichetați drept o categorie de profitori. Liderii protestatarilor nu au reușit să explice populației că, de fapt, sunt discriminați după același mecanism care l-a făcut pe Băsescu să propună reducerea pensiilor cu 15 la sută pentru întreaga populație: pensionarii consumă prea mult, afectând statul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel