Petru Crăciun, director studii și strategie în Colegiul Farmaciștilor din România, expert în politica medicamentului și politica sanitară, a fost invitat la DC News și DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate", unde a vorbit despre companiile farmaceutice și despre motivele care au determinat compania britanică Glaxo să plece din România.
„În Europa s-ar putea constitui o structură pentru intervenția în astfel de situații de criză?", a întrebat Val Vâlcu.
„Sunt absolut convins că Europa, spre deosebire de România, are altă anvergură și o abordare mai matură și va proceda la o relocare în interiorul Uniunii Europene. Companiile farmaceutice, din cauza complexității și competitivității în care sunt, nu sunt deținute decât cu titlu excepțional de stat, în România. Companiile farmaceutice de regulă sunt private, sunt listate la bursă și au nevoie de stimulente ca să facă aceste operațiuni. Un program coerent il au țările importante precum Franța, Germania, Elveția, și cu siguranță vor evolua în această direcție.
Speranța mea e că România se va poziționa în această direcție încât să beneficieze, fie și parțial, din această repoziționare și n-ar strica să se concentreze pe câteva zone în care ar putea deveni competitivă. Trebuie să recunoaștem că industria farmaceutică românească nu a fost sprijinită mai deloc în ultimii 30 de ani. Ea a fost defavorizată.
Știți de ce a plecat Glaxo? Pentru că în fabrica de la Brașov investiția inițială a fost de 100 de milioane de euro. Aveau un portofoliu de produse, majoritatea fiind pentru export, pentru că România era acoperită.
Unul din principalele produse la export era un antibiotic, standard în terapia românească. A fost adus la un preț foarte puțin solicitant pentru asigurătorul nostru de sănătate și Glaxo a încercat câțiva ani, înainte să închidă fabrica, să obțină alt preț în România pentru produsul său pentru că în țările în care îl exportau, se raportau la țara de origine. Pentru că noi nu am fost de acord să creștem prețul cât se poate, ei să exporte, să plătească taxe și să dezvolte în continuare, până la urmă au decis să o închidă.”, a spus Petru Crăciun.
„Deci am pierdut o investiție de 100 de milioane de euro, un producător și locuri de muncă”, a completat Val Vâlcu.
„Echipa care era acolo este greu de angrenat. O echipa pentru partea de producție nu este o joacă de copii.”, a adăugat Petru Crăciun.
„De ce a plecat Glaxo și la nivel de reprezentare? S-au dus în Polonia de unde operează toate piețele estice.”, a întrebat Val Vâlcu.
„Probabil că sunt și chestiuni interne în care nu ar trebui să intrăm, dar în mod cert, pentru că Glaxo avea așteptări deosebit de ridicate în ceea ce privește Polonia și România. Cele două, înainte să intrăm noi în Uniunea Europeană, au fost cotate ca viitoare țări de mare importanță regională. În Polonia să zicem că socotelile lor au ieșit mai bine și la noi nu.”, a spus Petru Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News