De ce a rămas Elena Udrea în PDL

1.Scenariu. Divorțul de PDL al lui Traian Băsescu este doar un scenariu pentru credibilizarea partidului. Astfel, din discursul de adio rămâne doar partea cu ”nu mai sunt o piatră de moară pentru ei”. Greii partidului pot să manevreze mai ușor, fără piatra de moară în spate. Oricum, îi rămân fideli (Videanu, Toader) în aripa Blaga. Cu buldogul în frunte. Băsescu mai are doi ani de imunitate și apoi câteva variante de refugiu (raportor NATO, lider informal al Dreptei, ceva pe la Comisia Europeană).  Elena Udrea rămâne ca dizidentă și urcă odată cu partidul. Greu de crezut, chiar dacă ni-l închipuim  în stare de un sacrificiu, pentru a acoperi retragerea trupelor. Dar e o strategie cu costuri mai mari decât beneficiile. Imagine făcută praf (din temut, Băsescu ajunge ridicol). Acuzații de fraudă electorală ( care delegitimează PDL, în loc să-l apere). Poziție precară a aliatei sale din partid.

2. Joc la cacealma. Băsescu n-a vrut să se vadă că a pierdut partida. Dacă scoți arma, trebuie să tragi. Odată ce PDL a ignorat amenințarea pe care i-a transmis-o dimineața, Băsescu a mimat atacul, spre seară. Pentru a da impresia că încă mai face jocurile, a activat Mișcarea Populară, dar Udrea a rămas în PDL, ca să nu riște să plece singură. Primarii (Pinalti, Falcă, Boc) nu pot migra, fără să-și piardă funcțiile. Construcția unei formațiuni, de la zero, e prea costisitoare. Ca urmare, în timp ce consilierii se agită, gratis, că doar îi plătește statul, Udrea beneficiază de expunere media, tot gratis, ca dizidentă în partid. Și așteaptă o minune în sondaje.

3.Teamă. În ce calitate va mai merge Traian Băsescu la plenara PPE, când ștampila este la Blaga? Nu că i-ar trebui încă un drum la Bruxelles, cu avionul de linie, dar ce se întâmplă la o nouă suspendare? Ce-o să-i explice el colegei Merkel, dacă până și fostul său partid îi cere să se retragă? Ce îi rămâne de făcut dacă PNL înglobează PDL? Așa, cu gruparea Udrea în partid , se mai poate crea o diversiune. La o decizie pe tema suspendării se poate acredita teza blatului de la vârful partidului, în vreme ce masele, conduse de Udrea și Macovei, apără statul de drept.

4.Strategie. Dacă nu a reușit să ia PDL prin alegeri, îl poate lua cu forța. Depinde la ce vrea să-l folosească. Pentru viza Schengen, nu contează câți mai rămân în PDL, după ce-l umflă DNA-ul pe Blaga. Câteva dosare cu liderii PDL  pot duce la noi alegeri interne în câteva săptămâni. Și la un interimat convenabil, până atunci. Descinderile n-ar face decât să-l credibilizeze pe Băsescu, pe plan extern, iar în plan intern e acoperit : plângerile există, le-a făcut guvernul USL. Nu au de ce să se supere foștii colegi, nu i-a reclamat el, cum nu l-a reclamat nici pe Năstase. Aceasta e și singura variantă în care mai poate conta pe scena politică. Altfel, poate sta liniștit, în stațiunea Cotroceni, până la terminarea sejurului. Nu-i rămâne decât să cânte Drumurile noastre, în timp ce jonglează cu măciuci, pe Facebook, ca să-l mai bage cineva în seamă, preț de câteva like-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel