De ce acte avem nevoie în farmacii. Ministrul Rafila, anunț de interes național despre eliberarea antibioticelor fără rețetă

foto: Freepik
foto: Freepik

Noi clarificări direct de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, legate de noile reglementări privind eliberarea antibioticelor în farmacii.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a intervenit în "scandalul" antibioticelor și a venit cu mai multe explicații în direct la România TV. Victor Ciutacu a pus problema pe masă cât se poate de tranșant, încă din primele minute ale emisiunii: Ce facem, domnu' ministru, mergem cu dosarul cu șină la farmacie sau nu mai mergem deloc?

Rafila a făcut următoarele precizări: "Antibioticele se eliberează exact ca și până acum. Singura diferență este că vrem să știm exact câte antibiotice se consumă în România, iar asta trebuie introdusă într-o bază de date. Despre asta e vorba! Marea majoritate a antibioticelor în România se eliberează pe bază de prescripție/rețetă compensată în sistem electronic, probabil că cel puțin 80% din totalul antibioticelor se eliberează în acest mod, în plus există și situații când se eliberează pe o rețetă simplă. Iar ceea ce am făcut noi a fost să reglementăm această situație când rețeta simplă trebuie completată de către medic cu toate datele pacientului. Când se merge la farmacie, și această rețetă se introduce în sistemul electronic care monitorizează consumul de medicamente din România, inclusiv de antibiotice.

Sunt situații când există solicitare de urgență, foarte multe lume o face, se întâmpla și până acum doar că de data aceasta și acest consum (n.r. pentru 72 de ore) va fi introdus într-o bază de date, iar cel care solicită antibiotic trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere cum că nu mai merge la o altă farmacie să ia acel antibiotic.

Discuția de la început pe care am avut-o cu colegii mei de la Direcția Farmaceutică a fost legată de 48 de ore, adică de vineri până duminică, într-o situație extremă. Dar cineva acolo care a întocmit ordinul a trecut 72 de ore. Am corectat asta."

Victor Ciutacu a intervenit: Și era o tragedie dacă erau 72 de ore în loc de 48?

Alexandru Rafila: Da, să știți că este! Pentru că un om care ia un tratament pentru 72 de ore se poate gândi că nu mai e nevoie să se prezinte la medic pentru continuarea tratamentului, pentru că sunt trei zile. Dacă iei trei zile antibiotic sigur nu ajunge, dar simptomatologia se poate atenua, în cazul unei infecții bacteriene. Și atunci am evitat această situație. 48 de ore și îndrumarea pacientului către medic pentru adaptarea tratamentului dacă este necesar sau continuarea cu același tip de antibiotic.

Atac politic?

Victor Ciutacu: Atunci de ce valul ăsta, inclusiv farmaciștii deranjați că se întâmplă nenorocirea...

Alexandru Rafila: Am discutat încă din luna august cu colegii din Colegiul Farmaciștilor, ordinul acesta a fost în dezbatere publică începând din luna octombrie, au fost mai multe întâlniri, chiar și o dezbatere publică. Toate discuțiile au apărut după ce acest ordin a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Și mie mi s-a părut disproporționată reacția... acum, sigur, eu nu am nicio legătură cu teoriile conspirației însă, în mod evident, este cineva care a fost foarte deranjat, nu știu exact din ce zonă, nu neapărat de acest ordin ci probabil de activitatea Ministerului Sănătății pe care eu o consider că e în slujba cetățenilor și a pacienților.

Eu sunt profesor de microbiologie, doamna secretar de stat  e profesor de epidemiologie, cu asta ne ocupăm și putem avea o dezbatere profesională cu cine dorește. Au fost unii care spuneau că luăm românilor dreptul să primească antibiotice, alții că, dimpotrivă, stimulăm consumul de antibiotice. Eu cred că nu facem nici una nici alta, facem pur și simplu ceea ce trebuie din punct de vedere al sănătății publice.

România, în ultimii 10 ani, a fost pe primele trei locuri în UE în ceea ce privește consumul de antibiotice. Până la urmă, acest ordin reglementează raportarea consumului de antibiotice, să știm exact cum stăm și să încercăm să îl reducem pentru că, până la urmă, o declarație pe care o dă un pacient îl responsabilizează într-un anumit mod" a explicat ministrul.

Antibiotic doar cu prescripție medicală

Reamintim că Ministerul Sănătății a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe rețete, altele decât prescripțiile gratuite și compensate, să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale. Prescripțiile se vor reține în farmacie și, la nevoie, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar o serie de informații necesare a fi completate și raportate (o serie și un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul și detalii despre medicament).

Eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest Ordin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel