De ce ai poftă să mănânci nesănătos. Explicația unui medic psihiatru te va uimi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @makistock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @makistock

Abuzul de alimente ultraprocesate nu este benefic pentru sănătate, dar există momente în care nu putem evita faptul că este ceea ce ne dorim cel mai mult, iar acesta este motivul, conform expertei Marian Rojas.

Alegeri prezidentiale 2024

A mânca mâncare gătită acasă este o plăcere. Să te așezi la masă și să te bucuri, fie singur, fie în companie, de acele rețete tradiționale sau de cele pe care le-am învățat de-a lungul timpului, datorită accesului la informație fără a fi nevoiți să ieșim din casă. Totuși, pentru a mânca mâncare pregătită cu dragoste, este necesar și timp, să investim un moment în a ne gândi ce vom prepara și ce este nevoie să cumpărăm pentru a putea face asta, și, bineînțeles, să dedicăm suficient timp în bucătărie.

Acest lucru face ca, pentru multe persoane, să fie mult mai simplu să recurgă la opțiuni mai rapide, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la mâncarea gătită acasă. Alimentele ultraprocesate îndeplinesc această funcție în multe ocazii, preparate care fac mult mai ușor să ne umplem stomacul, pline de savoare și care ne lasă cu dorința de a le încerca din nou, de a le mânca iar și iar. De ce avem aceste pofte pentru alimente ultraprocesate? Psihiatra Marian Rojas are răspunsul, iar acesta se află în creier.

De ce poftim alimente ultraprocesate

Marian Rojas pare să fie foarte clară în această privință și a dezvăluit-o de multe ori: mintea și corpul sunt conectate și, uneori, o fac într-un mod neașteptat. Starea noastră emoțională poate afecta anumite afecțiuni fizice, cum ar fi durerile de cap cauzate de situații de stres, însă există multe alte situații asupra cărora nu obișnuim să reflectăm.

Conform explicațiilor date de medic la Cadena Cope, oboseala ne face să avem comportamente mai puțin sănătoase, iar acestea variază pe parcursul zilei. „Oricine se trezește dimineața, în funcție de câte ore a dormit, cu 80, 90 sau 100 % baterie. Pe parcursul zilei, bateria scade: muncă, trafic, apeluri neprevăzute... Și aceasta continuă să scadă”, explică experta. Dacă energia noastră este scăzută, tindem să căutăm soluții simple, care ne ușurează viața, ceea ce face ca deciziile noastre să nu fie întotdeauna cele mai bune.

"Când bateria este sub 20%, nu mai alegi broccoli, preferi mâncarea procesată sau o serie complet lipsită de conținut.” Pentru Marian, aceasta este o formă de „anestezie emoțională”, ceva ce experimentăm și cu rețelele sociale, unde petrecem ore fără să ne dăm seama. Soluția ar fi să învățăm să ne gestionăm energia, să identificăm ce ne epuizează și să căutăm modalități de a ne reîncărca.

Riscurile consumului de alimente ultraprocesate

Nu trebuie să confundăm alimentele procesate, care sunt cele tratate și pot varia de la legume în conservă la produse congelate, cu alimentele ultraprocesate, care sunt modificate intens prin procese industriale și conțin, în plus, niveluri ridicate de zaharuri, grăsimi, sodiu, făină rafinată... Consumul frecvent al acestui tip de alimente s-a dovedit a contribui la o nutriție deficitară și a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.

În plus, unele studii au demonstrat că un consum al acestor produse nu afectează doar sănătatea fizică, ci poate avea repercusiuni și asupra stării de spirit și a creierului. Conform unei meta-analize publicate în revista Nutrients în 2022, dietele bogate în aceste alimente cresc riscul de depresie cu 44% și pe cel de anxietate cu 48%. De asemenea, au fost asociate cu o deteriorare cognitivă mai rapidă, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel