Alegerile din SUA au loc marțea dintr-un motiv istoric și tradițional, legat de viața rurală și structura socială de la mijlocul secolului al XIX-lea, când au fost stabilite aceste reguli.
Regula care stabilește ziua alegerilor din Statele Unite a fost decisă în 1845 pentru a acoperi un vid legislativ. La acel moment, Congresul a trebuit să găsească o dată adecvată, ținând cont de mai multe aspecte.
Duminica nu era potrivită pentru vot, deoarece majoritatea cetățenilor mergeau la biserică. De asemenea, lunea era exclusă, deoarece alegătorii ar fi fost nevoiți să călătorească cu trăsura de duminică pentru a ajunge la centrele de vot (aflate de obicei destul de departe), lucru pe care mulți nu l-ar fi făcut, considerând duminica „ziua Domnului”.
De asemenea, miercurea era zi de târg, când fermierii își vindeau recolta, așa că marțea a devenit o opțiune convenabilă.
„Motivul pentru această decizie a fost faptul că societatea americană era predominant rurală în secolul XIX. Atunci, majoritatea votanților trăiau la ferme. Alegerea avea sens atunci, dar nu acum, în era internetului”, spune Steve Israel, fost membru al Camerei Reprezentanților între 2011 și 2017. Pe durata mandatului său, Israel a propus în repetate rânduri o lege care să mute alegerile în weekend pentru a crește prezența la vot. „Din păcate, SUA se află în urma altor țări democratice în privința participării”, a declarat acesta într-un interviu din 2018 pentru BBC Mundo.
Un studiu din 2017 realizat de Pew Research Center arăta că principalul motiv de absență la vot era dificultatea de a ajunge la secții din cauza programului de muncă. Comediantul Chris Rock a subliniat acest lucru într-o glumă: „Dacă ar vrea să votezi, nu ar pune alegerile într-o zi de marți din noiembrie. Ai organizat vreodată o petrecere marțea? Nu, pentru că nimeni nu ar veni.”
Înainte de 2020, această tendință avantaja Partidul Republican, deoarece persoanele cu mai mult timp și resurse aveau mai multă flexibilitate pentru a vota marțea. Pandemia COVID-19 a schimbat însă lucrurile, deoarece au fost implementate măsuri care au încurajat votul prin corespondență și votul anticipat. Din 2020, au fost adoptate 62 de legi în aproximativ 25 de state pentru a facilita votul, inclusiv crearea unor noi centre de colectare a voturilor prin corespondență în state precum California, Illinois, Nevada și Vermont.
Ca urmare, alegerile din 2020 și cele legislative din 2022 au avut una dintre cele mai mari rate de participare din ultimele decenii. Campaniile republicane au început și ele să promoveze votul prin corespondență în 2024, o schimbare de strategie în contrast cu atitudinea lui Donald Trump din 2020, când acesta a susținut, fără dovezi, că votul prin corespondență ar fi fraudulos.
Pentru experți, nu este atât de relevant dacă votul are loc marțea sau în weekend, cât sunt importante restricțiile impuse. Centrul Brennan pentru Justiție menționează că, din timpul pandemiei, 19 state au adoptat legi care restricționează dreptul la vot.
„Nu e vorba de ziua votului. Dacă mă întrebați dacă marțea ar trebui înlocuită cu o zi din weekend, răspunsul meu este nu. Contează prea puțin ziua, dacă există multe restricții care limitează accesul la vot”, explică profesorul Daniel R. Birdsong. „Ceea ce trebuie extins este sistemul de vot anticipat și votul prin corespondență, pentru a facilita participarea cetățenilor și pentru a putea vorbi de o democrație participativă.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu