Se micșorează unele specii de animale de la un an la altul? Se pare că da. Oamenii de știință chiar au confirmat asta. Iată explicația!
Un studiu recent citat de Science Daily ar putea oferi o explicație pentru fenomenul care a dus la reducerea dimensiunilor atunci când vine vorba de animale. Potrivit cercetătorilor, doi factori ecologici esențiali - competiția acerbă pentru hrană între specii și amenințarea iminentă de dispariție - par să joace un rol semnificativ.
Publicat în revista Communications Biology, studiul a utilizat modele computaționale pentru a simula procesele evolutive și a analizat mai mult fosile pentru a identifica modelele schimbărilor dimensiunilor la diverse specii.
Dr. Shovonlal Roy, un cercetător de la Universitatea din Reading, a subliniat că animalele se adaptează la mediul în care trăiesc asemenea modului în care oamenii se ajustează la condițiile meteorologice. Așa se face că în regiunile unde există o competiție acerbă pentru hrană și adăpost, speciile prezintă tendința de a se micșora pe măsură ce se extind și se adaptează la limitarea resurselor. Un exemplu notabil este reprezentat de caii de mici dimensiuni din Alaska care au ajuns astfel sub influența schimbărilor climatice și a transformărilor în vegetație.
În contrast, în zonele unde competiția este mai puțin intensă, corpurile animalelor au tendința de a crește în dimensiune. Totuși, această evoluție poate duce la o vulnerabilitate sporită în fața riscului de dispariție, așa cum s-a întâmplat în cazul dinozaurilor.
Studiul și-a propus să conteste "regula lui Cope" care sugerează că anumite grupuri de animale evoluează către dimensiuni corporale mai mari pe parcursul a mii sau milioane de ani. Cercetarea a identificat trei modele distincte de schimbare a dimensiunilor corporale în contexte diferite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci