V-ați întrebat vreodată de ce apar alunițele? Ei bine, răspunsul este foarte simplu și îl veți descoperi în rândurile care urmează.
Alunițele sau, în termeni medicali, nevii melanocitari sau pigmentari, reprezintă un tip comun de pete sau excrescențe de mici dimensiuni, localizate la nivelul pielii. Acestea sunt, de fapt, aglomerări de melanocite, adică acele celule care produc melanina, pigmentul care dă culoare pielii. Alunițele seamănă cu niște pete rotunde, care pot fi bombate sau plate și pe care pot crește fire de păr.
Alunițele se pot forma pe orice parte a corpului, chiar și pe scalp, palme sau tălpi. De regulă, acestea apar pe zonele expuse la soare și pot fi maro sau negre, dar pot avea și nuanțe de roșu, roz sau albastru. Pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, alunițele se pot întuneca sau decolora. Acest fenomen poate să aibă loc și în timpul sarcinii.
Majoritatea alunițelor sunt inofensive, însă unele pot provoca grave probleme de sănătate.
Cele mai multe alunițe se formează în primii 20-30 de viață, însă unele pot fi prezente încă de la naștere. Acestea din urmă poartă denumirea de nevi melanocitari congenitali.
Cauza apariției alunițelor este creșterea anormală a celulelor la nivelul pielii. Acest lucru nu înseamnă întotdeauna cancer. Majoritatea oamenilor au, în medie, între 10 și 40 de alunițe pe piele.
În timp ce unele alunițe sunt congenitale, altele apar în timpul copilăriei și chiar la maturitate. Printre factorii care contribuie la apariția acestora se numără expunerea la soare și alte elemente care determină îmbătrânirea pielii, cum este bronzul la solar.
Chiar dacă majoritatea alunițelor sunt inofensive, sunt și unele care devin canceroase. Astfel că, există două tipuri principale de cancer cutanat epidermic, în funcție de celula de origine. Primul este melanomul, cea mai agresivă tumoare umană, care afectează categoria mai tânără a populației. Al doilea este carcinomul, care afectează, mai ales, persoanele vârstnice și care determină rareori metastaze sau deces.
Important de precizat este că persoanele care prezintă nevi multipli, au un risc mai mare de a dezvolta melanom. De asemenea, o altă categorie de risc este reprezentată de persoanele cu pielea foarte deschisă, cu ochi albaștri sau verzi și păr roșcat, blond sau șaten.
Un melanom poate fi depistat prin: asimetrie (cele două jumătăți ale aluniței sunt inegale), margini (alunița prezintă margini neregulate sau franjurite), culoare (alunița este de două sau mai multe culori diferite), diametru (alunița este mai mare de 6,35 mm în diametru, adică aproximativ de mărimea unei radiere creion) și evoluție (alunița își schimba mărimea, forma sau culoarea, sau devine bombată deasupra restului pielii). Totodată, pot apărea mâncărimi, scurgeri, cruste, durere sau întărire.
Există trei tipuri de alunițe: congenitale, dobândite și atipice. Alunițele congenitale se află pe piele în momentul nașterii și au o formă plată, fiind de culori diferite. Acestea, de regulă, nu devin canceroase.
Alunițele dobândite sunt cele care se dezvoltă mai târziu. Apar din cauza expunerii la soare și sunt de culoare maro. Au o formă rotundă și nu se modifică prea mult de-a lungul vieții. Odată cu vârsta, acestea se pot închide la culoare, dar acest lucru nu înseamnă că se transformă într-un melanom.
Alunițele atipice sunt de dimensiuni mai mari, au margini de formă neregulată și pot avea diferite nuanțe. Acestea sunt cele mai periculoase, deoarece prezintă un risc mai mare de a deveni canceroase, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu