De ce apar focare Covid-19 în rândul vaccinaților cu a doua doză. Analiză pe cazurile din Spania

De ce apar focare Covid-19 în rândul vaccinaților cu a doua doză. Cazurile din Spania vin cu răspunsul
De ce apar focare Covid-19 în rândul vaccinaților cu a doua doză. Cazurile din Spania vin cu răspunsul

După mai bine de o lună de vaccinare împotriva Covid-19 în Spania, au apărut cazuri care ridică întrebări cu privire la eficacitatea dozelor administrate. La Gijón, de exemplu, s-a dat alarma după infectarea a 88 de oameni dintr-un centru pentru persoane cu dizabilități ai căror rezidenți aveau deja rapelul făcut.

Ceva similar s-a întâmplat într-o reședință din Villahermosa (Ciudad Real), unde s-a înregistrat un focar de 37 de vârstnici cu teste pozitive la o săptămână după ce au primit a doua doză de vaccin Covid-19.

Deși oamenii de știință încă lucrează astăzi pentru a afla cât durează imunitatea după injectarea vaccinului, se știe că este dobândită la cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze (majoritatea vaccinurilor Covid-19 necesită două doze pentru a atinge eficacitatea demonstrată în studiile clinice), scrie 20min.es.

Cel al Pfizer-BioNTech, în mod specific, a arătat o eficacitate de 52% după injectarea primei doze. Abia după 7-10 zile de la a doua doză este garantată eficacitatea de 95% împotriva virusului. În plus, atât Pfizer, cât și Moderna trebuie administrate cu o perioadă de timp între cele două injectări (respectiv 21 și 28 de zile), ceea ce ar însemna că imunitatea robustă a unei persoane vaccinate nu ar putea începe să se dezvolte până cel puțin după 28 zile de la prima injectare.

Desigur, încărcătura virală (dacă există) se reduce din prima zi. Prin urmare, acest lucru ar putea explica contagiunea din focarele din Spania. Oamenii respectivi ar fi fost infectați înainte de a primi a doua doză. În plus, până la aproximativ șapte zile după a doua injecție, organismul nu are timp să dezvolte suficienți anticorpi pentru a combate infecția. Desigur, toate cazurile au arătat că, deși unii oameni au fost infectați după ce au primit serul, majoritatea s-au dovedit a fi asimptomatici sau au prezentat simptome foarte ușoare, ceea ce confirmă reducerea încărcăturii virale la rezidenții vaccinați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel