EXCLUSIV  De ce apare VIOLENȚA în familie, cazuri care terifiază România. Psihologul Radu Leca: Traumele din copilărie se transformă în dorința de a lovi

Femeile şi bărbaţii, egal vinovaţi de violenţă domestică. Sursa: Pixabay
Femeile şi bărbaţii, egal vinovaţi de violenţă domestică. Sursa: Pixabay

Psihologul Radu Leca a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre creşterea cazurilor de violenţă domestică din România. 

O femeie din oraşul Târgu Frumos a fost găsită, în cursul dimineţii de luni, în stare gravă după ce a fost bătută şi înjunghiată de soţ, transmite Agerpres. Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat presei că femeia, în vârstă de 49 de ani, este în comă din cauza unui traumatism suferit la nivel cranio-cerebral.

VEZI ŞI Femeie din Iași, transportată în COMĂ la spital după ce a fost bătută și înjunghiată de soţ. Bărbatul s-a spânzurat

Și acesta este doar unul din cazurile de astăzi. 

VEZI ȘI: Femeie, UCISĂ de fostul iubit în Suceava. Un copil de 4 ani a rămas fără mamă. Cum s-au cunoscut cei doi și care este motivul crimei

Cu toate astea, psihologul Radu Leca spune că ambii parteneri dintr-un cuplu sunt vinovaţi în mod egal de violenţa domestică, mai ales la nivel emoţional. Şi afirmă că motivul este timpul petrecut împreună în pandemie. 

"Mergem pe ideea egalităţii. Din informaţiile mele, violenţa în cuplu este împărţită în mod egal, ambii parteneri sunt violenţi. Nu se mai pune problema să facem o diferenţiere în cadrul violenţei în cuplu. 

Ambii parteneri, şi bărbatul şi femeia, sunt egal vinovaţi de violenţa în interiorul cuplului. Asta se întâmplă din cauză că pandemia a afectat în mod direct ambii parteneri, din punct de vedere psiho-emoţional. Tipurile de reproşuri au un update, în conformitate cu timpul petrecut împreună de cei doi adulţi. Dacă până acum un an, reproşurile erau mai moi, de tipul 'nu mă vezi', 'nu stai destul cu mine', etc, astăzi acestea au legătură cu tipul de zgomote făcute de parteneri unul în prezenţa celuilalt, dar şi tipurile de mirosuri făcute de fiecare. Asta pentru că au stat prea mult împreună", a declarat Radu Leca. 

Traumele din copilărie provoacă violenţa la maturitate

Întrebat de ce, totuşi, cazurile de violenţă fizică împotriva femeilor sunt mai dese decât cele împotriva bărbaţilor, psihologul face trimitere la istorie. În plus, specialistul afirmă că traumele din copilărie joacă un rol important:

"De peste 300 de ani, în societatea în curs de evoluţie, cât şi în cea prezentă astăzi, este absolut firesc ca bărbaţii să fie cei care realizează public cele mai mari atrocităţi. Dar realitatea din cabinet este una total diferită faţă de cea media. În interiorul unui cabinet psihologic, poţi vedea adevărata realitate a societăţii. Atât bărbaţii, cât şi femeile, sunt vinovaţi în egală măsură de violenţa în interiorul familiei, din punct de vedere emoţional.

Au preponderenţă cazurile bărbaţilor vinovaţi de violenţă fizică. Există posiblitatea ca anumiţi factori externi, cum ar fi trauma, bătăile, supărările din copilărie, să fie transformate în dorinţă de lovire de către adult.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel