Scandalul stenogramelor anunță o campanie fierbinte pentru parlamentare, cu dezvăluiri, filmulețe, dosare. Care tabără ar profita mai mult de această tehnică electorală? Când ar trebui aruncate pe piață ”bombele”?
Unii experți în comunicare politică susțin că este singura metodă la care mai pot apela PDL și Traian Băsescu. Nu mai este timp ca USL să se erodeze la guvernare, fosta Putere nu mai are ce să mai promită, iar dezvăluirile despre actualuii guvernanți abat atenția de la analiza guvernelor Boc și Ungureanu, sau a prestației lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, deoarece a coordonat serviciile și a parchete, în ultimii 8 ani, este mai probabil ca Traian Băsescu să dețină materiale compromițătoare despre adversari, decât aceștia despre PDL/Băsescu.
”Publicul așteaptă astfel de stenograme, ne-a declarat Antonie Momoc, consultant politic. Au devenit parte din campania electorală, reprezentând momentul când afli ceva despre candidați, când se bârfește, când ai parte de divertisment politic etc. Aceste dezvăluiri antrenează un întreg mecanism: încep dezbaterile, negările, contra-acuzațiile. Nu putem aprecia impactul, dacă vor schimba percepții sau nu, dar în mod sigur vor capta atenția publicului, iar mass media se vor focaliza pe astfel de materiale”.
Politologul Alfred Bulai crede că difuzarea unor materiale compromițătoare este cu atât mai utilă unei forțe politice cu cât e mai mare intervalul până la alegeri, sau dimpotrivă, dacă materialele sunt lansate cu foarte puțin timp înainte deziua votului. ”În teorie, trebuie ca lucrurile să se așeze, să devină loc comun, de la sine înțeles. De aceea, un filmuleț sau o stenogramă ar trebui difuzate, să spunem, cu câteva luni înainte de campanie. Ori, cu o zi înainte, când nu mai e timp pentru o reacție a celui acuzat.Totuși, nici în preajma alegerilor nu putem spune că sunt inutile. Depinde de tipul de informație vehiculată, de cât de șocantă este. E la fel de important modul în care presa se raportează la informație. De exemplu, filmulețul cu copilul a fost difuzat aiurea: prea aproape de alegeri, dar nu în ultimul moment. Presa l-a reluat obsesiv, obținând efectul contrar, de saturație, prin supra-expunere”.
Obiectivul PDL ar putea fi descurajarea nehotărâților, care s-ar putea decide în ultimul moment să voteze USL. ”Nicio dezvăluire nu poate atinge electoratul dur, fidelii partidelor. Pur și simplu nu vor crede, vor spune că e o manevră a lui Traian Băsescu, sau, în oglindă, a celor de la USL. Nehotărâții pot fi, însă, determinați să stea acasă. Prin descurajarea nehotărâților, tabăra lui Traian Băsescu poate spera să tragă USL sub 50 la sută. Cred că acesta este singurul obiectiv pe care îl mai poate viza PDL”.
Moda stenogramelor a început în 2004, cu publicarea unor documente despre ședințele conducerii PSD. ”Sunt singurele stenograme care au avut efect asupra votului, susține conf. Andrei Țăranu, politolog la SNSPA. Au fost puternic interpretate ideologic și au dislocat câteva procente, de la cei care ar fi votat cu PSD, dar nu erau neapărat susținători fideli. Indecișii, cum le spunem, au fost influențați. După acest moment, nu cred că stenogramele au mai modificat ceva. Cele mai multe nu relevă nimic nou. Nu spune nimeni: iei, dai, bați, furi. Sunt la limita interpretării, lasă loc dezbaterii, depind de poziționarea jurnaliștilor care le analizează. Chiar și filmulețele au fost considerate trucaje, imaginile sunt ambigue, ca urmare publicul le-a considerat manevre de campanie. Electoratul fidel e pregătit să absoarbă un astfel de șoc. Poate nehotărâții să fie influențați...în ce măsură, depinde de conținutul stenogramelor. Ca urmare, doar dacă va fi un vot foarte strâns, vom constata un impact, mai ales prin reducerea prezenței la vot. Dacă PDL obține un avantaj printr-o participare mică la vot, vor da astfel de mesaje”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu