Află în articol de ce ar trebui să bei cafea fără lapte.
Cafeaua este considerată de către mulți nesănătoasă, nu-i așa? Unele studii arată însă că o cafea pură poate avea exact efectul opus, scrie aussiedlerbote.de.
Primul lucru pe care majoritatea oamenilor îl fac când se trezesc este să bea cafea. Cofeina îți oferă un spirit înălțător și, dacă este făcută corect, este și delicioasă. Cu toate acestea, se crede că băutura caldă este nesănătoasă.
Mai este oare relevantă această teză? Cafeaua crește tensiunea arterială, afectează somnul, te face nervos și provoacă dependență. Se crede că această băutură neagră chiar scurtează viața. Totuși, acest punct de vedere este "învechit" astăzi, spune nutriționistul Dr. Anna Flögel într-un interviu.
Motivul? "Studiile anterioare nu au acordat atenție posibilelor stiluri de viață nesănătoase", spune acesta.
Alte pericole pentru sănătate, cum ar fi fumatul, nu au fost incluse în statistici la acea vreme. Astăzi, unele cercetări demonstrează exact contrariul. Deci este cafeaua mai sănătoasă decât se credea anterior?
Ei bine, studiile au demonstrat: cafeaua fără lapte este bună pentru sănătate. Unele studii arată că această băutură este chiar bună pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul ar trebui să fie "moderat", fiind recomandate două până la patru căni pe zi.
Un studiu al Universității Harvard din 2017 arată că cafeaua reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 19%. Riscul de a dezvolta cancer este, de asemenea, redus cu până la 18%, iar accidentul vascular cerebral cu până la 30%, scrie Stern.
Dr. Yang Hee Lee-Barkey, medic senior la Centrul NRW pentru cardiologie și prevenire a diabetului, confirmă, de asemenea, că riscul de a dezvolta diabet este redus de consumul moderat de cafea.
"Oamenii care beau cafea trăiesc mai mult", spune el.
Aceasta nu este doar opinia dr. Anna Flögel, ci și rezultatele studiilor internaționale din 2017.
Prin urmare, cafeaua este în general bună pentru sănătate. Dacă doriți să obțineți un astfel de efect de vindecare, beți băutura în forma sa pură, neagră. Dacă cafeaua conține atât lapte cât și îndulcitori, există riscul de a dăuna sănătății.
"Din cauza a tot ceea ce oamenii pun în cafea, aceasta se poate transforma rapid în junk food cu 500 sau 600 de calorii", a spus Walter K. Willett, cercetător de la Harvard.
Mai mult decât atât, laptele de vaca inhibă beneficiile pentru sănătate ale cafelei din cauza proteinelor din lapte. Aceasta leagă așa-numiții fitonutrienți ai cafelei. Prin urmare, organismul nu mai poate absorbi acești nutrienți.
Dacă nu ai chef să bei cafea neagră, poți folosi și alternative de lactate din plante, precum ar fi laptele din soia sau cocos, spune expertul în nutriție Dr. Michael Greger. Nu conțin acele proteine și, prin urmare, sunt inofensive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci