Grătarul este considerat de unii o modalitate mai sănătoasă de a pregăti tot felul de preparate. Există însă o problemă care dă bătăi de cap multora: curățarea grătarului înainte de a arunca pe el carnea sau legumele. Pe Internet există numeroase sfaturi privind curățarea eficientă a grătarului, fără a folosi substanțe toxice și chiar inflamabile.
Publicitate
Pe rețelele sociale putem găsi tot felul de variante pentru a curăța grătarul, iar cele mai multe recomandă folosirea unor ingrediente din cămară. Un utilizator de Tik Tok spune că putem păstra grătarul antiaderent dacă îl curățăm cu un cartof, potrivit Wellandgood. Se știe deja că grătarul poate fi foarte bine curățat și cu ajutorul cepei.
Se pare că folosirea unui cartof pentru curățarea grătarului funcționează mai bine decât s-ar crede. Amidonul din cartof creează un strat natural, antiaderent, pe grile.
Iată ce trebuie să faceți:
1. Încingeți grătarul. O suprafață fierbinte va ajuta cartoful să se lipească mai bine de murdăria rămasă pe grătar.
2. Tăiați un cartof în jumătate sau pe sfert. S-ar putea să aveți nevoie de mai multe bucăți, în funcție de dimensiunea grătarului și de gradul de murdărie de pe el.
3. Folosiți un clește pentru a apuca bucata de cartof. În acest fel evitați să vă ardeți. Pentru o protecție suplimentară puteți să puneți o mănușă de bucătărie.
4. Presați cu partea tăiată a cartofului, frecând în sus și în jos grilele grătarului.
Cel mai eficient mod de a menține grătarul curat și antiaderent
Această metodă funcționează, dar nu este singura prin care putem împiedica mâncarea să se lipească de grătar. Cel mai eficient mod de a menține grătarul curat și antiaderent este curățarea lui în mod regulat, înainte și după ce l-ați folosit.
„După ce ați folosit grătarul, înainte de a opri focul, luați o perie pentru grătar și îndepărtați bucățile rămase pe grile”, sfătuiește bucătarul Fred Johnson.
„Înainte de a folosi grătarul data viitoare, curățați-l bine, cât este rece, cu un prosop de hârtie înmuiat în puțin ulei. Apoi, porniți grătarul și gătiți la temperatura dorită”, sfătuiește el.
Cu toate acestea, experții din SUA avertizează în fiecare an asupra pericolului reprezentat de periile de grătar. Acestea au cauzat aproximativ 1.698 de vizite la camera de urgență a spitalelor din SUA între 2002 și 2014, potrivit unui studiu publicat în 2016 în revista Otolaryngology-Head and Neck Surgery. De aceea, este bine ca peria pentru grătar să fie schimbată în mod regulat.
De asemenea, o altă modalitate de a curăța un grătar murdar este folosirea unei cepe. Va trebui să vă asigurați că grătarul este pornit când faceți acest lucru, deoarece căldura activează puterea naturală de curățare a cepei. Uleiurile naturale din ceapă vor forma un strat protector și vor adăuga mai multă savoare preparatelor de pe grătar.
Dacă vrei ca peștele să nu se lipească de grătar, trebuie să ții cont de mai mulți factori pentru a preveni un dezastru şi o cină ratată.
Alege un grătar bun pentru pește
De cele mai multe ori, principalul motiv pentru care peștele se lipește de grătar este acesta că nu este proaspăt sau nu folosești grătarul potrivit. Prin urmare, atunci când cumpărați un grătar, alegeți-l pe cel care are o suprafață antiaderentă sau de ceramică, deoarece reduc considerabil probabilitatea ca peștele sau alte alimente să se lipească de suprafața lor. În plus, grătarul trebuie păstrat în stare perfectă.
Verificați din când în când tigăile și grătarele, pentru a vă asigura că sunt în stare bună și amintiți-vă că aceste articole de bucătărie tind să-și piardă din calități odată cu folosirea și îngrijirea necorespunzătoare. În plus, o îngrijire bună este esențială pentru menținerea grătarului și obținerea unui pește perfect.
Încinge foarte bine grătarul
Deși la început poate părea că are efectul opus, fierul foarte fierbinte ajută ca peștele să absoarbă mult mai puțin ulei și să se etanșeze aproape imediat. În rezultat veți obține un pește bine gătit, cu care îi veți cuceri pe toți membrii familiei.
Pentru a acest lucru, trebuie doar să vă asigurați că grătarul are o temperatură bună înainte de a pune peștele. La fel verificați ca grătarul să nu aibă urme de ulei ars sau exces de ulei sau grăsime, întrucât ar putea intra în interiorul peștelui să-l umezească excesiv, făcându-l să se rupă.
Adăugați puțină făină sau sare pe grătar
Ambele ingrediente sunt excelente pentru a preveni lipirea peștelui la grătar. În plus, adaugă peștelui o notă unică și delicioasă. Adaugă pe grătar o cantitate generoasă, dar nu excesivă, de sare grunjoasă, înainte de a pune peștele pe grătar. Acest lucru creează un fel de peliculă de protecție în jurul cărnii peștelui, împiedică lipirea acesteia.
Pe de altă parte, făina este responsabilă pentru reducerea absorbției uleiului de pește în cazul gătirii acestuia pe grătarul uns. În plus, făina îi oferă o notă crocantă. Trebuie doar să usuci foarte bine bucata de pește și să o treci prin făină scuturând excesul înainte de a o pune pe grătar. Deși nu este necesar să folosești ou sau pesmet, poți trece peștele print-un ou bătut, prin făină sau pesmet, pentru un rezultat mai crocant.
Uscați foarte bine peștele
După cum am spus, umiditatea este inamicul peștelui, cel puțin atunci când vine vorba de grătar. Din acest motiv, este esențial să-l uscați foarte bine înainte de a-l găti. În cazul în care peștele este înghețat, trebuie să-l dezgheți complet înainte de a-l găti și, chiar înainte de a-l pune pe foc, să absorbi excesul de lichid cu ajutorul unui șervețel de bucătărie. Dacă, în schimb, peștele este proaspăt, trebuie doar să usuci bucata înainte de a o pune pe grătar cu un prosop de bucătărie. În orice caz, important este că nu mai rămână apă pentru ca peștele să nu se lipească de metal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu