De ce ar trebui să eviți zahărul după-amiaza. Cum te poate afecta

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jimbophoto
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jimbophoto

În țara noastră, avem fructe disponibile pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, nu ne gândim la ele ca la o alternativă pentru produsele cu zaharuri adăugate, atât de dăunătoare pentru sănătate și bunăstarea generală.

Produsele cu zaharuri adăugate nu sunt bune pentru sănătate. Consumul lor afectează munca și somnul. Nutriționistul Pablo Ojeda a explicat în programul „Más Vale Tarde” în ce măsură odihna poate fi afectată.

Filozofia budistă vorbește despre corp ca despre un templu, astfel încât persoana să înțeleagă că trebuie să-l îngrijească și să-l protejeze pentru ca sufletul să vrea să trăiască în el. În ultimii ani, această îngrijire de sine s-a pierdut considerabil în societatea occidentală: supraponderalitatea și obezitatea sunt la cote maxime, la fel ca și sedentarismul. Acești doi indici demonstrează că îngrijirea dietei nu este cea care ar trebui, deoarece zaharurile și grăsimile au un rol prea proeminent.

Nutriționistul Pablo Ojeda a adus în discuție dieta cântărețului de rock Mick Jagger, în vârstă de 81 de ani. S-a aflat că artistul niciodată nu mănâncă niciodată desert și nici nu consumă zaharuri după o anumită oră, și anume după-amiaza. Iată ce implică această decizie în termeni de sănătate!

Legătura dintre metabolism și somn

Ojeda explică decizia bună a lui Mick Jagger în contextul metabolismului și al cantității de energie pe care i-o cerem, consumând produse zaharoase care, în plus, sunt nesănătoase. La amiază, ritmul metabolic scade din motive biologice, după cum explică nutriționistul, și, prin urmare, forțarea organismului va avea consecințe nu doar asupra greutății corporale și stării generale de sănătate, ci și asupra odihnei noastre.

Așadar, având în vedere că cinele copioase și alcoolul sunt deja recunoscute ca factori care împiedică un somn odihnitor, acum trebuie să luăm în considerare și consumul de zahăr începând de după amiază. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost clară în acest sens, avertizând asupra necesității de a reduce consumul de „zaharuri libere”, adică monozaharidele (glucoză și fructoză) și dizaharide (sucroză sau zahăr de masă), prezente în alimente și în multe dintre cele mai consumate băuturi. Recomandarea OMS este ca aceste zaharuri să reprezinte mai puțin de 5 procente din aportul caloric total zilnic, ceea ce ar însemna mai puțin de un pahar de 250 ml de băutură îndulcită.

Ce zahăr este mai sănătos?

Așa cum se întâmplă cu orice produs pe care urmează să-l consumăm, în ceea ce privește zahărul, opțiunea naturală este cea mai sănătoasă. În acest caz, alegerea ideală ar fi fructele: cinci porții pe zi, în momentul dorit de persoană (inclusiv după-amiaza), prioritizând fructele de sezon, deoarece acestea au cel mai ridicat conținut nutrițional (vitamine, minerale, carbohidrați simpli, fibră) în perioada respectivă, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel