De ce ar trebui să rezolvi integrame de cel puțin trei ori pe săptămână. Cum te pot ajuta

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @FREEMAN777
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @FREEMAN777

Cum putem să ne menținem mintea ageră pe măsură ce îmbătrânim? Exerciții mentale provocatoare cum ar fi jocurile, rezolvarea puzzle-urilor și citirea cărților, ar putea fi toate benefice în acest sens, conform unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Mississippi de Sud, Universitatea Texas A&M și Universitatea din Indiana au analizat datele a 5.932 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, în 2012, care prezentau o ușoară deteriorare cognitivă (MCI). Aceștia au fost monitorizați timp de opt ani prin interviuri telefonice și sondaje auto-raportate, ca parte a proiectului mai amplu numit Health and Retirement Study.

Acești participanți au fost clasificați ca având un nivel scăzut, mediu sau ridicat în funcție de frecvența cu care se angajau în activități de relaxare stimulantă din punct de vedere cognitiv, sau CSLAs – activități care includ cititul, scrisul, jocurile precum șahul, rezolvarea puzzle-urilor și participarea la hobby-uri.

„Pe scurt, grupul cu un nivel ridicat de participare a prezentat în mod constant niveluri mai mari de funcție cognitivă pe parcursul perioadei de studiu și a menținut un nivel similar de funcții cognitive comparativ cu celelalte grupuri.”, spune Junhyoung Kim, profesor asociat la Universitatea Texas A&M.

Beneficiile unui nivel ridicat de implicare în activitățile de relaxare stimulantă din punct de vedere cognitiv (CSLA) au fost consistente în ceea ce privește memoria, atenția și viteza de procesare cognitivă, raportează cercetătorii. Pe baza testelor cognitive standard, persoanele din grupul ridicat au obținut rezultate mai bune decât cei din grupul mediu, iar grupul mediu a avut rezultate mai bune decât cel scăzut, la un nivel statistic semnificativ.

Deși declinul cognitiv a fost evident în toate cele trei grupuri pe parcursul perioadei de studiu, acesta a fost mai lent în grupul cu o participare ridicată. Aceasta sugerează că activitățile regulate care mențin mintea ageră pot combate efectele îmbătrânirii – cel puțin la persoanele care au fost deja diagnosticate cu o ușoară deteriorare cognitivă.

„Nivelul optim de activitate CSLA care a dus la creșteri optime în funcția cognitivă pe parcursul unei perioade date a fost găsit a fi de mai mult de trei ori pe săptămână”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

„Aceste descoperiri sugerează că intervențiile pozitive în stilul de viață, un tratament nonfarmacologic, au un rol important în promovarea funcției cognitive și în prevenirea declinului cognitiv la adulții vârstnici sau mai în vârstă cu MCI.”

Mai multe studii anterioare au stabilit o legătură între activitățile care solicită creierul, cum ar fi puzzle-urile, și protecția împotriva declinului cognitiv. Deși această cercetare nu este suficient de detaliată pentru a dovedi o cauzalitate, ar putea fi că „stimularea” creierului ajută la menținerea acestuia în formă, ceea ce ar avea sens.

Deoarece deteriorarea cognitivă ușoară precede adesea condiții precum boala Alzheimer, această cercetare ar putea contribui la identificarea terapiilor care împiedică apariția demenței. Pe măsură ce populația mondială îmbătrânește, numărul persoanelor în vârstă cu aceste condiții va crește și el.

„În prezent, aproape șase milioane de oameni din Statele Unite au demență, iar acest număr este estimat să crească la aproximativ 14 milioane până în 2060 – populațiile minoritare fiind cele mai afectate”, spune Kim.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Cognitive Enhancement, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel