Alexandru Marin este consultant politic și social media manager. Într-un interviu acordat DCNews, a vorbit despre modul în care Maia Sandu și-a consolidat puterea în primul mandat, despre referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE și despre principalele provocări cu care ar putea să se confrunte președinta.
În urmă cu câteva zile, Maia Sandu a anunțat referendumul privind opțiunea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Veniți la vot pe 20 octombrie și, indiferent de opțiune, spuneți liber și sincer, singuri cu propria conștiință în cabina de vot, pe ce drum vreți să meargă Moldova”, a declarat Maia Sandu.
DC News: Și-a consolidat Maia Sandu puterea în primul mandat?
"La scurt timp după alegerile prezidențiale, pe fondul sprijinului popular de care se bucura noul președinte, PAS, partidul fondat de Maia Sandu, a câștigat alegerile parlamentare și a obținut chiar majoritate în noul Parlament.
Maia Sandu și PAS au trebuit să gestioneze multiple crize. Au păstrat discursul pro-Europa și au acționat curajos împotriva intereselor Federației Ruse, susținând ambițiile democratice ale Ucrainei. Și-au întărit astfel credibilitatea în fața UE și a cetățenilor care susțin parcursul european. În schimb, adversarii Maiei Sandu profită de instabilitatea financiară și de frustrările cetățenilor cauzate de creșterea prețurilor.
În ultimii ani, au avut loc proteste masive pentru a cere îndepărtarea guvernelor pro-europene, pe fondul inflației și a creșterii prețurilor la gaze naturale. Chiar dacă în spatele acestor manifestări s-au aflat un partid și presa controlate de Ilan Șor, Maia Sandu și PAS nu pot ignora frustrările cetățenilor vulnerabili în fața prețurilor. În plus, există mari probleme în privința implementării reformelor din justiție.
La alegerile locale de anul trecut, PAS a reușit să obțină cele mai multe mandate de primar la nivelul întregii țări. Acesta este un semn al faptului că partidul s-a consolidat la nivel local. În schimb, nu a reușit să câștige alegerile în niciunul dintre cele 11 municipii, ceea ce arată că liderii PAS n-au reușit să pătrundă în marile orașe", spune Alexandru Marin.
DC News: De ce a forțat Maia Sandu organizarea referendumului de aderare a Republicii Moldova la UE?
"Atunci când a câștigat primul mandat, Maia Sandu s-a bucurat de sprijinul forțelor care își doreau îndepărtarea lui Igor Dodon, președintele filorus al Republicii Moldova în perioada 2016-2000. În momentul în care controlezi atât administrația prezidențială, cât și guvernul, este greu să te bazezi doar pe un vot negativ împotriva adversarilor.
Și în România, președinții au inițiat referendumuri pentru a se asocia cu teme populare. Traian Băsescu a inițiat un referendum pentru trecerea la un Parlament unicameral și pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. De asemenea, Klaus Iohannis a inițiat un referendum pe tema justiției. În acest fel, președinții au reușit să-și întărească profilurile în timpul unor ani electorali.
Maia Sandu a avut un discurs constant pro-Europa. A construit o poveste atât pe parcursul întregii cariere politice, pe care a consolidat-o pe parcursul primului mandat, având întâlniri dese cu lideri politici europeni de la care a obținut sprijin pentru diverse acțiuni, iar acum se asociază cu referendumul, ceea ce ar trebui să-i asigure sprijinul masiv al votanților pro-occidentali. Este greu de crezut că ceilalți candidați care nu par susținuți de Federația Rusă vor putea obține prea mult sprijin în acest context.
De asemenea, acest referendum este încă o dovadă în fața statelor UE a determinării de a duce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană", mai spune consultantul politic.
DC News: Se teme Maia Sandu pentru rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului pentru aderare la UE?
"Conform tuturor sondajelor, o să câștige alegerile. Deși Federația Rusă susține mai mulți opozanți ai acesteia, eforturile lor nu par să construiască o alternativă credibilă și coerentă în privința alegerilor prezidențiale. În privința referendumului, Igor Dodon, fostul președinte din perioada 2016-2020 susține boicotarea referendumului, în timp ce Ilan Șor îndeamnă cetățenii să voteze „nu” la referendum. Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de PSRM, partidul situat pe locul al doilea la alegerile locale, nu pare că a reușit să polarizeze lupta cu Maia Sandu.
Având în vedere că Sandu nu poate pierde alegerile prezidențiale, singura miză a Federației Ruse rămâne sabotarea campaniei pentru susținerea referendumului. Așa cum a observat Cristian Hrițuc, consultant politic cu experiență în România și Republica Moldova, există posibilitatea ca strategia Federației Ruse să fie susținerea cât mai multor candidați care să combată campania dusă de Maia Sandu și PAS. De asemenea, același consultant a atras atenția asupra riscului izolării PAS după alegerile parlamentare de anul viitor.
Nelăsând loc pentru alți actori pro-Europa pe scena politică, în cazul în care PAS n-o să obțină majoritate în 2025, Maia Sandu o să trebuiască să facă mari compromisuri cu partide rusofile pentru stabilitatea guvernării și atingerea țintelor agreate cu UE", conchide Alexandru Marin, consultant politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu