Strategia prin care Traian Băsescu își apără scaunul a devenit limpede pentru toată lumea: speră să lipsească fie și un vot din cvorumul impus de prietenii săi de la CCR. Ca să fie sigur că nu apar confuzii, a dat și o directivă simpatizanților, cerându-le să stea acasă. Sondajele arată că un număr mare de votanți ai lui băsescu se vor duce la urne ca să voteze NU, chiar după ce li s-a spus să boicoteze scrutinul. De ce ar încălca simpatizanții lui Băsescu, acest ordin?
Nesupunerea pleacă de la așteptările pe care le-au avut față de Traian Băsescu. Ce a oferit acesta unor electori care nu beneficiază direct de avantaje materiale sau funcții oferite de președinte?
1. există un segment al electoratului românesc fascinat de putere, respectiv de personajele care inspiră forță și autoritate. Nu putem uita de personaj ”baba lui Iliescu”, o femeie în vârstă care a spus că îl votează pentru că e președinte și îl va vota pe Emil Constantinescu doar cu condiția să ajungă și acesta șef de stat. Băsescu a întruchipat în cea mai mare măsură un lider autoritar, care se bazează pe forță în acțiunile sale. Suspendarea și mai ales climatul de opinie semnalează însă că a pierdut Puterea și deci ar putea pierde o parte din acest segment de public.
2. electoratul care l-a ales pe Traian Băsescu pentru că își dorea stabilitate, iar poziția de forță a președintelui oferea această imagine, este îngrijorat de evoluțiile recente și va căuta o altă formulă prin care se poate ajunge la echilibru.
3. principalul votant al lui Băsescu, în 2004, a fost publicul nemulțumit, revoltat de sistem. Băsescu s-a prezentat ca un reprezentant al celor mulți în luptă cu sistemul, inclusiv în 2009. Acum, el pare un profitor al sistemului politic, un lider care respinge votul popular prin manevre politicianiste, chichițe avocățești etc.
4. alt elector pe care Băsescu l-a pierdut este cel care dorea, în 2004, să trimită liderii politici ”la țepe”. Publicul justițiar se va bucura de pedepsirea lui Băsescu, chiar dacă l-a votat, fiindcă o consideră un moment de afirmare a puterii populare și un avertisment pentru întreaga clasă politică.
5. publicul sportiv, care vede politica drept un meci, a fost captat de Traian Băsescu, din cauza stilului acestuia. Abandonul/boicotul e contrar spiritului acestui public, deci acești oameni vor merge la vot, chiar dacă vor vota NU.
6. electorii care doresc dreptate/justiție socială vor sancționa ”mafia PDL”, patronată de Băsescu. Fiindcă nu se regăsește în imaginea USL, acest electorat va participa la referendum, ca să îl valideze, dar va vota NU.
7. electoratul naționalist, de care s-a folosit Traian Băsescu, este revoltat de apelul la Europa al pedeliștilor, pe care îl resimte drept o umilire națională. Astfel, va respinge ”boicotul”, participând la referendum, dar nu va da voturile către USL, deci va vota NU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News