De ce astăzi ai voie să dormi mai mult

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol de ce astăzi ai voie să dormi mai mult.

Astăzi, 15 martie, este Ziua Mondială a somnului, așa că nu este un păcat dacă alegi să dormi mai mult. Această zi este sărbătorită anual în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, înainte de echinocțiul de primăvară, și are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța somnului în diferite aspecte ale vieții. 

Tema Zilei Mondiale a Somnului 2024 este "Echitatea somnului pentru sănătatea globală", subliniind dispariția somnului de calitate la nivel mondial și impactul acestui fapt asupra sănătății, scrie The Economic Times.

Semnificație și istorie


Ziua Mondială a Somnului își propune să sublinieze beneficiile unui somn adecvat și să crească gradul de conștientizare cu privire la impactul negativ al tulburărilor de somn asupra sănătății, educației și vieții sociale. Această zi a fost înființată pentru a promova managementul și prevenirea tulburărilor de somn.

De la înființarea sa în 2008, Ziua Mondială a Somnului a fost organizată de Comitetul pentru Ziua Mondială a Somnului al Societății Mondiale a Somnului. Evenimentul a fost inițiat de un grup de medici și cercetători în domeniul medicinei somnului, inclusiv Antonio Culebras și Liborio Parrino.

Astfel, Ziua Mondială a Somnului servește ca o reamintire a importanței menținerii unor obiceiuri sănătoase de somn pentru bunăstarea generală. Prin promovarea conștientizării și înțelegerii tulburărilor de somn, Ziua Mondială a Somnului își propune să reducă impactul acestora asupra societății și să îmbunătățească sănătatea globală.

De ce este important să dormi suficient

toate acestea pentru că somnul insuficient poate avea efecte semnificative atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale. Somnul adecvat este esențial pentru diferite funcții ale corpului, inclusiv funcția sistemului imunitar, metabolismul, reglarea hormonală și sănătatea cardiovasculară. Somnul insuficient sau de proastă calitate a fost asociat cu un risc crescut de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, scrie ndtv.com.

Somnul joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea funcției cognitive optime și a bunăstării emoționale. Este esențial pentru consolidarea memoriei, învățare, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și reglarea emoțională. Privarea cronică de somn poate contribui la tulburări de dispoziție precum depresia și anxietatea, așa că ai face bine să dormi suficient, aproximativ 7-8 ore pe noapte, iar dacă ai probleme în acest sens să apelezi la un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel