Spania a devenit albastră. Partidul Popular a câștigat, la alegerile din 22 mai, o majoritate mai mult decât confortabilă în aproape toate comunitățile autonome. Măsurile de austeritate care, după un an, nu au produs niciun rezultat pozitiv, au făcut ca socialiștii să nu mai dețină majoritatea decât în cinci regiuni (Toledo, Cuenca, Tarragona, Lleida și Soria). Românii au avut un cuvânt greu de spus, fiind cea mai numeroasă minoritate care s-a prezentat la vot. Iar PP și-a făcut bine treaba, apelând la același sistem de campanie ca "popularii" din România, PDL.
O excepție de la victoria albastrului din Spania o reprezintă verdele din Țara Bascilor, adică Partidul Național Basc. O situație, de altfel, previzibilă, căci popularii sunt considerați uramșii franchismului, iar Țara Bascilor a avut foarte mult de suferit pe vremea lui Franco.
Sute de români au fost înregistrați ca rezidenți de către reprezentanții PP pe ultima sută de metri, ca să poată vota. De altfel, nici nu le-a fost prea greu popularilor să câștige voturile românilor, căci în zonele cu cei mai mulți români dețineau deja majoritatea. "Ceea ce contează acum cel mai mult este crearea posturilor de muncă pentru a ieși din criză, ceea ce socialiștii nu sunt în stare să facă. Am votat de câteva ori la alegerile din Spania, dar nu a ieșit niciodată ceea ce am votat. Acum mi-ar plăcea să rămână la conducerea locală tot PP. Cel puțin aici, în Madrid, se vede că s-au făcut destule lucruri și mi-ar plăcea ca aceste lucruri să continue. Adevărul e că îi voi vota și la alegerile generale", declara românul Sorin Doboș, de 36 de ani, care locuiește în capitala Spaniei de 9 ani.
Au votat 103.355 români în Spania, fiind cei mai mulți străini cu drept de vot, ei fiind urmați de britanici, nemți și italieni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News