O dronă Reaper MQ-9 s-a prăbuşit, după ce a fost avariată de un avion de luptă rusesc. Mircea Badea a spus de ce ruşii au ales să strice drona aruncând combustibil, iar ulterior lovind-o cu aripa.
Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere americană, deasupra Mării Negre, a transmis armata SUA.
Drona Reaper și cele două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața și a aruncat combustibil în fața dronei fără pilot, potrivit surselor oficiale citate de CNN.
Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea Reaper-ului, care este montată pe spatele dronei. Avariile aduse elicei au forțat SUA să doboare drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Mircea Badea a vorbit despre acest subiect la emisiunea ”În Gura Presei”.
"Din ce înţelegem, a fost avariată elicea dronei. Nu s-a tras în dronă, atenţie. E cel mai important lucru de aici, că nu s-au folosit rachete sau alte arme. Înţeleg că a fost avariată elicea dronei cu aripa de la supersonicul Suhoi. (...) Din comunicat, noi înţelegem că americanii au prăbuşit drona. Sigur, din cauza avarierii elicei, dar de ce au ajuns ei la concluzia că trebuie prăbuşită acolo, în zona în care era?
E foarte important că nu se vorbeşte despre intenţie. De ce? Pentru că ne gândeam, atunci când a apărut ştirea, că este un atac asupra unui avion fără pilot, dar un avion al SUA. Îţi dai seama că te gândeşti că gata, începe. Începe războiul în Marea Neagră dintre SUA şi Rusia? Ăsta e primul gând. Dar americanii nu vorbesc despre intenţie, aşa cum s-a văzut din comunicările lor.
Din informaţiile oficiale, această dronă era într-o misiune de supraveghere, adică filma. Ceea ce înseamnă că oricum tot ce s-a întâmplat cu avioanele Suhoi a fost, evident, filmat.
Hai să vedem de ce au aruncat combustibil avioanele ruseşti. Dacă eşti la o anumită altitudine, e frig, foarte frig. Când aruncă combustibil pe dronă, ăla îngheaţă şi atunci se hăiseşte zborul, când apare fenomenul de givraj. Dacă combustibilul îngheaţă pe dronă, asta devine incontrolabilă şi se prăbuşeşte. Dar fiind o dronă mare, un avion fără pilot, cu anvergura aripilor de vreo 20 de metri, nu a mers manevra. De aia au recurs la manevra asta absolut bizară, să dea cu aripa de la Suhoi peste elice. Asta înseamnă că rusul care a făcut asta a riscat chiar Suhoi-ul, pentru că na, în mod evident, şi aripa de la Suhoi a fost avariată. Nu avea cum să rămână neavariată", a punctat Mircea Badea.
"Foarte important este faptul că Pentagonul spune că a fost o interceptare total neprofesionistă. Nu spune că a fost un atac, nu se foloseşte acest cuvânt. Dacă se statuează că ruşii, oficial, au atacat o dronă a SUA, nu prea mai e cale de întors. E un act de război şi nu se poate răspunde decât într-un singur fel. Doamne fereşte. Ce bine că se vorbeşte despre interceptare neprofesionistă, şi nu despre atac. Deşi în mod evident asta a fost. Bine că nu au deschis focul asupra dronei, pentru că atunci, stimaţi cetăţeni... Nu ştiu ce să zic, ca să nu provocăm panică!", a concluzionat Mircea Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News