De Ce au avut nevoie de CNP la Recensământul 2011

cnp
cnp

Furnizarea CNP-ului către recenzori a fost prima problemă de la Recensământ și a dat naștere multor discuții cu privire la utilitatea oferirii acestei informații. Nu au lipsit teoriile conspirației, în special cele care fac trimitere la fraudele electorale ce folosesc CNP-urile românilor.

Scandalul a dus la demiterea purtătorului de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, care a anunțat că furnizarea CNP-ului nu e obligatorie la Recensământ. Ulterior, s-a revenit și s-a cerut imperativ completarea acestor date.

Cine are nevoie de CNP? Statul generează și cunoaște toate CNP-urile, iar utilitatea la alegeri este egală cu zero.  Codul Numeric Personal este înregistrat la Biroul de evidență a persoanelor și ar putea fi luat de acolo.

CNP-ul cerut la Recensământ, cheie de control a recenzorilor

Declararea codului nu este altceva decât o cheie de control a recenzorilor. Institutul de Statistică nu a prevăzut, așa cum fac firmele care realizează sondaje, fonduri pentru controlori și pentru monitorizarea recenzorilor. Exista riscul ca aceștia să completeze ”din burtă” formularele, punând cap la cap informații luate de la vecini și impresii personale. Motivul lor: să scape mai repede și să nu revină la cei care lipseau de acasă. Recenzorul este singurul care nu cunoaște CNP-ul persoanei. Când se vor introduce datele din formularele de la Recensământ, va fi ușor de verificat dacă recenzorul a discutat cu persoana respectivă, pentru că la numele și prenumele acesteia, și la datele de naștere, părinți etc. corespunde un singur CNP. Automat, sistemul va identifica dacă  recenzorul și-a făcut treaba, comparând cu CNP-ul trecut în formular.

Citește și: RECENSĂMÂNT 2011: Furnizarea datelor privind CNP-ul sau ocupaţia la recensământ sunt obligatorii, potrivit INS

Recenzorii se întorc după CNP-ul celor 5,5 milioane de oameni deja recenzaţiDeclararea CNP-ului nu este obligatorie la recensământul populaţiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel