De ce au eșuat planurile lui Putin de a șantaja Europa, folosindu-se de gaz? UE a înlocuit deja 80% din oferta Kremlinului

sursa: Agerpres
sursa: Agerpres

În opt luni de la invadarea Rusiei în Ucraina, cele 27 de state ale UE au înlocuit aproximativ 80% din gazul natural pe care îl obțineau de la Moscova.

 

Scenariile cele mai defavorabile s-au acumulat în lunile de vară și propaganda Kremlinului reușise să îi sperie pe europeni. Ministrul economiei german avertizase cu privire la închiderile industriale „catastrofale”, lanțurile de aprovizionare uzate și șomajul în masă. Președintele Franței a îndemnat cetățenii să reducă încălzirea. Spania se întreba de ce și țările care n-au profitat în trecut de gazul rusesc ar trebui să facă economie, scrie The Guardian.

Europenii nu au înghețat în casele lor, așa cum spunea, amenințător, Medvedev

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, între timp, a prezis, în mod fals, dar cu bucurie în suflet, că europenii vor „îngheța în casele lor”, pentru că nu s-au gândit la consecințele de a-și arunca sprijinul în spatele Ucrainei. „Iarna se apropie”, a spus el, amenințător, în iunie anul trecut, citând o replică celebră din cultura pop occidentală.

Dar, pe măsură ce Uniunea Europeană intră în ultima lună a iernii meteorologice din 2023, semnalul că statele au trecut peste o criză istorică devin mai clare.

În opt luni de la intrarea trupelor ruse pe pământul ucrainean, blocul format din 27 de state europene a înlocuit aproximativ 80% din gazul natural rusesc, prin construirea rapidă de noi infrastructuri pentru gaze naturale lichide, găsind modalități creative de a se ajuta reciproc pe fondul penuriei și prin urmărirea cu succes a politicilor de economisire a energiei.

Țările de jos, capacitate dublă de import de GNL

Țările de Jos, de exemplu, cel mai mare producător de gaze naturale din UE, și-a dublat capacitatea de import de GNL cu unități de stocare și regazificare în Rotterdam și Eemshaven. 

A folosit capacitatea suplimentară pentru a satisface cererea internă – pe care a reușit să o reducă cu 22% în comparație cu mediile din anii precedenți – și a furnizat surplusul de gaz către Republica Cehă, Germania și Franța. Ca și în alte părți, prețurile energiei de consum au crescut, dar au fost subvenționate și plafonate.

„A existat un moment în toamna anului trecut în care m-am îngrijorat că unele guverne europene vor răspunde crizei acordând prioritate propriilor aprovizionare cu energie și încetând să mai împartă cu vecinii lor, ceea ce ar fi fost devastator din punct de vedere economic și politic”, a declarat Simone Tagliapietra, expert în energie la thinktank-ul Bruegel cu sediul la Bruxelles.

„Dar Europa a reușit să evite tentația protecționismului și a reușit să-și păstreze piața internă intactă”, a continuat acesta.

Prețurile gazelor naturale, la nivelul de dinainte de război

Prețurile spot la gaz au scăzut luni la aproximativ 55 de euro pe megawat oră (MWh), un nivel văzut ultima dată înainte de începerea războiului în septembrie 2021, în scădere de la 330 de euro/MWh la sfârșitul lunii august.

Pe parcursul întregului an trecut, cererea de gaze în Uniunea Europeană a fost cu 12% mai mică decât media din perioada 2019-2021, estimează Bruegel.

Germania, destinată întotdeauna să suporte greul efortului de șantaj al gazelor lui Putin din cauza dependenței mari de exporturile de energie din Rusia, a reușit să folosească cu 14% mai puțin gaz în 2022 decât media anilor 2018-2021. Și intră în februarie cu rezervoarele de stocare pline în proporție de 80%, comparativ cu 36% la acest moment al anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel