EXCLUSIV  De ce au fost desființate mai multe facultăți în 1977. Istoricul Lavinia Betea dezvăluie în premieră una din cele mai controversate decizii ale lui Ceaușescu / Video

foto: Wikimapia
foto: Wikimapia

Istoricul Lavinia Betea a fost invitată la interviurile DC News, de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre desființarea facultăților în anul 1977. 

În cadrul interviului, Lavinia Betea a explicat, în premieră, care au fost de fapt motivele care au stat la baza deciziei de a fi desființate mai multe facultăți. 

„Am găsit, cred, mai mult decât probabil, răspunsul la o întrebare foarte percutantă pentru mine și pentru generația mea: Cum s-au desființat Facultatea de Psihologie, de Sociologie? Pentru că au fost 5 facultăți de științe-socio umane. Este prima dată când spun public acest lucru. A fost sociologia, pedagogia, psihologia, istoria și filosofia – 5 secții care, în toamna lui 1977, fără niciun fel de explicații, au dispărut, în locul lor fiind două secții filosofie-istorie cu câte 25 de studenți la Cluj, Iași și București, și istorie-filosofie, simetric, în aceleași centre.

Regretatul profesor Ion Radu de la Cluj, care a fost șeful Catedrei de Psihologie, m-a rugat: „Te rog frumos, când îi întrebi pe ceilalți, când te documentezi, aș vrea și eu să aflu cum s-a desființat Facultatea de Psihologie. Eram șeful catedrei și mi s-a adus la cunoștință de minister că se desființează facultatea și că, din toamnă, noi vom avea niște cursuri pe modulul de psihologie de la studenții de filosofie-istorie.”, a spus istoricul. 

 

Căsătoria Zoei Ceaușescu din 1977

 

Nu există nicăieri sub forma unui înscris, nicăieri. Omul care a fost șeful Catedrei de Psihologie de la Cluj spunea: „Noi am întrebat: Cum se poate? Nu am vrea să se întâmple un astfel de lucru. Mi s-a răspuns de la minister: Nimeni nu este obligat să rămână profesor în învățământul superior. Dacă nu îți convine, dă-ți demisia și du-te! Spre rușinea noastră, nu am avut ce face decât să transmitem și noi studenților care au fost foarte revoltați și au protestat.”

Întâmplarea a făcut, dat fiind procesul cu Ioan Mircea Oprean, cel de-al doilea ginere al lui Ceaușescu, pentru retragerea biografiei lui Ceaușescu, pe care am scris-o, din librării, m-am pomenit cu un telefon.

Mă căuta profesorul de istorie Dinu Angelescu, primul soț al Zoei Ceaușescu. Este interviul cu el în carte. A fost o căsătorie în 1977, în luna martie, imediat după cutremur. Din interviu am aflat că Nicolae Ceaușescu a făcut o criză cardiacă. Atunci era cât pe aici să treacă pe lumea cealaltă. Noi vedeam la televizor cum ei sunt extraordinar de preocupați și umblau prin țară, printre ruine, când acasă drama de familie era în plină desfășurare. Fiica lor preaiubită se căsătorise, profitând de ceea ce se întâmpla atunci în țară, cu acest tânăr foarte frumos, intelectual, care venea dintr-o familie burgheză, dar nu era pe placul Ceaușeștilor.", a spus Lavinia Betea. 

 

Ce știa Dinu Angelescu de la Zoe

 

„El lucra la Jilava într-un penitenciar pentru minori. Era profesor de istorie, dar acolo erau mulți psihologi, sociologi. Inserția socială nu era pe măsura a ceea ce ar fi scontat autoritatea. Știa de la Zoea că mama era foarte revoltată: „Cum există penitenciare pentru minori?” A desființat în toamna respectivă și penitenciarele pentru minori, dar s-au reînființat după un timp fără a i se comunica ei.

Am căutat inițial să văd dacă a fost vreo discuție pentru desființarea Facultății, l-am sunat și pe Dumitru Popescu care răspundea de partea de cultură, propagandă, inclusiv de învățământ, și care mi-a spus: „Nu am auzit niciodată pronunțat, la nivelul conducerii, cuvântul psihologie.” Deci nu s-a discutat nicăieri.

Întorcându-mă la povestea cu ginerele nedorit și cu penitenciarul, cu certitudine spun, după celelalte documentări, lucrurile s-au întâmplat după obiceiul ei. L-a chemat pe ministrul Învățământului și l-a întrebat, cum făcea: „Ce este cu psihologia asta? Ce e aia psihologie?" Cine știe ce o fi zis omul care era inginer și el... „Dar sociologia ce este?” I- o fi dat vreo definiție care i-a venit atunci. „La ce folosesc astea? Păi ce noi avem în țară oameni cu minți dereglate și alte asemenea? Ia, din toamnă să dispară că de ăștia nu avem nevoie!”

Doar așa poate fi explicată această decizie luată fără urme în culise, ea fiind mai marele și peste Academia Română și peste Învățământ, în acel moment.", a spus Lavinia Betea la interviurile DC News, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel