De ce au lifturile oglinzi. Motivul te va surprinde cu siguranță. Își are originea în Japonia

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Tu știi de ce lifturile au oglinzi? Iată explicația...

Multe persoane care se confruntă cu claustrofobia pot întâmpina dificultăți atunci când se află într-un spațiu mic, cum ar fi liftul. Astfel, amplasarea unei oglinzi în lift are scopul de a crea senzația de spațiu, facilitând astfel o experiență mai confortabilă.

Oglinda îndeplinește și rolul de a combate plictiseala. Timpul petrecut într-un lift poate deveni rapid monoton, iar oglinzile reprezintă o modalitate eficientă de distragere a atenției. Astfel, oamenii sunt mai puțin predispuși să considere timpul petrecut în lift ca fiind plictisitor sau pierdut, potrivit shtiu.ro. Fie că utilizează oglinda pentru a-și aranja părul sau pentru a-i observa ceilalți oameni din lift. Absența oglinzii ar face ca toți să-și îndrepte privirea către podea.

Rol crucial

În ceea ce privește siguranța, oglinzile au un rol crucial. Ele permit oamenilor să observe cine se află în lift (mai ales în cazul lifturilor mari). Acest aspect poate contribui la consolidarea senzației de securitate, oferindu-le posibilitatea de a detecta eventuale persoane neașteptate sau suspecte în lift. De asemenea, în situații de urgență sau evacuare, oglinzile pot fi de ajutor, oferind pasagerilor informații vizuale despre posibile probleme cu ceilalți călători sau gradul de aglomerare al liftului.

Primele oglinzi montate în lifturi au o istorie îndelungată, aparent avându-și originea în Japonia. În perioada când ascensoarele erau în faza lor incipientă și destul de lente, oamenii aveau senzația că pierd mult timp folosindu-le. Soluția la această problemă a fost reprezentată de instalarea oglinzilor.

Cum s-a inventat liftul

Se pare că această invenție este atribuită matematicianului grec Arhimede. Reflectând asupra antichității Romei și Egiptului, putem observa că acestea au fost modelate cu ajutorul unor mecanisme similare cu liftul modern, utilizate pentru ridicarea greutăților, animalelor și materialelor de construcții, potrivit momenteistorice.ro.

Pe vremea domniei Regelui Ludovic al XV-lea, exista o formă primitivă a ascensorului. Se pare că, în anul 1743, un dispozitiv numit "scaun de zbor" îi permitea suveranului să ajungă la etajele superioare ale Palatului de la Versailles.

În 1852, Elisha Graves Otis a inventat o siguranță care a revoluționat transportul vertical. În cazul în care o frână a liftului ceda, un arc de siguranță activa niște șuruburi care ofereau susținere laterală aparatului.

Primul lift comercial a aparținut companiei Otis și a fost instalat într-un magazin universal cu 5 etaje din New York. În 1880 a apărut, primul ascensor electric creat de Siemens. Secolul XX a adus o altă funcție a liftului, un mic buton pe care scria "apasă," facilitând utilizarea liftului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel