Sociologii spun că Dan Diaconescu și partidul său sunt în cădere liberă, cu puține șanse de revenire pe termen lung. Paradoxal, tocmai această tendință descendentă îi ține pe parlamentarii PPDD în jurul liderului.
Mirel Palada, directorul CCSB, ne-a declarat că nu îl vede pe Dan Diaconescu revenind la 12-14%, iar dacă se produce o hemoragie din partid, nu crede că acesta va mai trece pragul de 5 procente. ”Dacă nu face un lucru remarcabil, Dan Diaconescu dispare din atenția publicului, a declarat Palada. Are nevoie de un nou scandal, gen Oltchim, sau de o nouă arestare, urmată de eliberare, pentru a se victimiza. Aceste permanente discuții despre parlamentarii care îl părăsesc sunt devastatoare pentru imaginea sa. Aduc aminte de Corneliu Vadim Tudor, care avea același tip de partid, părăsit ulterior de parlamentarii care l-au folosit ca vehicol electoral. Nu poate prezenta o echipă, deci nu poate fi luat în serios, rămâne doar ca supapă de siguranță, pentru cei foarte nemulțumiți. Dar, atenție, oricât ar fi de vocali, aceștia sunt tot mai puțini”.
Plecările n-ar fi avut miză
Dacă ar fi plecat din PPDD, unii dintre parlamentari rămâneau fără funcții în Parlament, deci nu au un interes imediat de a migra la alt partid, crede politologul Alfred Bulai. ”Cei care pleacă acum, nu sunt valoroși, nu înseamnă nimic, nu există o miză, a declarat Alfred Bulai. Ca urmare, ei nu primesc mare lucru. Doar dacă s-ar reface majoritatea parlamentară, un grup ca al PPDD ar avea o valoare, ar putea negocia. Putem fi siguri că au avut discuții, fiecare cu fiecare, că au fost tatonări. PNL ar avea cea mai mare nevoie de un plus în efective. Dar, dacă pleacă unul câte unul, pe lângă deficitul de imagine au și o pagubă concretă: nu obțin cine știe ce avantaje, nici speranța că vor mai intra în Parlament. Vor fi marginali în partidele care îi primesc. Pe de altă parte, există exemplul UNPR, care a reușit mult mai multe, pe termen lung. Ei au rămas uniți și au negociat ca grup, în momente cheie, maximizând rezultatele. Nu întâmplător a intrat din nou în Parlament UNPR, ci pentru că au acționat coordonat. Probabil că măcar atâta lucru au învățat și cei de la PPDD”, ne-a explicat Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News