De ce au telefoanele mobile mai multe camere și la ce folosesc acestea

În ultimii ani, smartphone-urile pun la dispoziția utilizatorilor tot mai multe camere.

În ultimii ani, smartphone-urile pun la dispoziția utilizatorilor tot mai multe camere. Însă, față de cum ar părea la prima vedere, acestea nu fac același lucru și nu pot fi folosite simultan pentru o poză mai bună.

Din pricina formei smartphone-urilor, care au nevoie să fie cât mai subțiri și mai portabile, spațiul pentru o cameră mare este redus. Așadar, producătorii de telefoane inteligente au făcut eforturi pentru a încorpora mai multe camere cu scopuri diferite.

Datorită senzorilor multipli, mai multe funcționalități au fost făcute posibile: zoom, HDR mai bun, încețoșare fundal, 3D și fotografiere nocturnă. Cu toate acestea, camerele multiple au venit și cu mai multe provocări.

I. Megapixeli

 (w300)

Înainte să discutăm funcțiile diverselor camere disponibile cu smartphone-urile din ziua de astăzi, trebuie să înțelegem cum funcționează camera minusculă din telefoanele noastre.

Cu toate că se bazează, în mare, pe camerele mari, senzorul din telefonul nostru este foarte mic, fapt ce limitează câtă informație poate fi capturată de fiecare dată când obturatorul electric acționează.

Prea mulți MP strică

(w300)

Chiar dacă producătorii laudă câți megapixeli (vezi ce înseamnă rezoluție) pot captura camerele telefoanelor lor, mai mulți megapixeli pot însemna mai multe probleme. Înghesuind foarte multă informație pe senzorul minuscul din camera telefonului, calitatea fiecărui pixel va fi cu atât mai afectată cu cât aceștia sunt mai mulți.

Cum 8MP (megapixeli) sunt suficienți pentru a captura videoclipuri cu rezoluția 4K, The Nyquist Theorem recomandă ca imaginea să fie de două ori mai mare decât mediul pe care o vizionăm. Așadar, pentru un smartphone cu un display de 300 PPI (vezi aici totul despre rezoluție), o imagine de 12 megapixeli ar fi cea mai bună variantă. De fapt, această dimensiune este utilizată de Google și Apple, tocmai din acest motiv.

II. Zoom sau telephoto

(w670)

Până la apariția lui iPhone 7 Plus din 2016, cele mai multe telefoane abordau zoom-ul prin metode digitale. Acest tip de zoom nu face decât să decupeze și să mărească o imagine deja capturată, iar limitările zoom-ului erau legate de câți megapixeli avea camera.

Samsung Galaxy S4 și S5 Zoom au încercat să combată problema zoom-ului prin adăugarea unui obiectiv uriaș, însă telefonul devenea incredibil de gros.

Zoom optic prin cameră telephoto


Așadar, producătorii de telefoane au abordat camere capabile de zoom optic, adăugând astfel o a doua cameră pe spatele dispozitivului.

Cel mai evident avantaj al camerei telephoto este posibilitatea de a captura imagini clare, la o distanță mai mare.

III. Lărgirea orizontului sau Wide-angle

 (w670)

Deși nu a fost atât de solicitată de utilizatori, camera cu un obiectiv larg este perfectă atunci când nu ai unde să mai faci un pas în spate. LG a fost pionierul camerei ultra-wide, încă din 2016.

Huawei a urmat modelul cu trei camere cu trei utilizări diferite, iar mai apoi Samsung și Apple au implementat și ei câte trei senzori cu funcții diferite, printre care și o cameră ultra-wide.

IV. Senzor de adâncime sau depth sensor

 (w300)

Dacă aveți un telefon cu mai multe camere, șansele sunt ca una dintre acestea să fie utilizată doar în cazul în care folosiți „portrait mode" sau „live focus". Pe românește, această funcție ajută la generarea unui efect de încețoșare pe pozele cu subiecte centrale.

De exemplu, utilizatorii Samsung nu pot folosi această cameră pentru a face poze, ci doar în momentul în care vor să aplice un efect de încețoșare pe fundalul unei poze.

V. Camerele care fac același lucru

Cu toate că majoritatea telefoanelor adaugă o a doua sau a treia cameră pentru a fi folositoare, unii producători se folosesc de această nouă modă și aplică senzori care nici măcar nu funcționează.

Pentru a nu fi înșelat, încercați să testați în magazin fiecare cameră, acoperindu-le pe rând cu degetele. Dacă puteți folosi efectul de încețoșare chiar și atunci când una dintre camere este acoperită, atunci producătorul vă înșală.

VI. De ce să cumpărați un telefon cu mai multe camere

 (w670)

Dacă doriți să cumpărați un telefon cu mai multe camere, asigurați-vă că le veți folosi măcar o dată. În alte cuvinte, nu prăpădiți banii dacă nu sunteți un amator de fotografii largi sau mărite.

Cea mai bună combinație este cea dintre o cameră principală, o cameră ultra-wide sau foarte largă și o cameră telephoto, pentru un zoom curat și real.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel