Analistul Adrian Negrescu a vorbit despre decizia BNR privind dobânda cheie și legătura acesteia cu inflația din România, care este cea mai mare din Europa.
Citește și: Banca Naţională a României a decis să mențină dobânda cheie la 6,5% pe an
Analistul economic Adrian Negrescu a intervenit la un post de televiziune, unde a vorbit despre impactul pe care îl va avea decizia BNR de a menține dobânda cheie la 6,5% pe an.
”Trebuie să remarcăm că în timp ce Federal Reserve - Banca Centrală Americană, Banca Europeană reduc dobânda cheie, adică ieftinesc creditele în SUA și UE, pe fondul scăderii inflației, la noi, din păcate situația rămâne la fel. Avem în continuare cele mai mari dobânzi la credite din Europa. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că avem și cea mai mare inflație din Europa, dublă față de cea din Polonia, din Bulgaria, nu mai vorbesc de Franța și Germania.
Când ai creșteri de prețuri, foarte mari, e greu să reduci dobânda cheie, adică să ieftinești creditele, pentru că prețul banilor depinde foarte mult de prețul produselor de la raft, a serviciilor, a tot ceea ce consumăm noi. Nu mă aștept ca lucruri să arate mai bine în perioada următoare, e probabil ca inflația să rămână peste 4%, chiar Banca Națională ne anunță în decizia de politica monetară, adică prețurile, adică creșterea inflației va putea depăși prognozele sale, astfel că vom avea în continuare creșteri de prețuri, probabil până în a doua parte a anului viitor, astfel că nici dobânda cheie nu ar putea să intervină mai devreme de primăvara anului viitor”, a explicat Adrian Negrescu la Antena 3 CNN.
Întrebat la ce ar putea să se aștepte populația în perioada următoare, analistul a subliniat faptul că prețul alimentele va crește, iar scumpirea va fi foarte mare, raportată la puterea de cumpărare a românilor.
”Dacă este să vorbim de alimente, gândiți-vă că avem efectele secetei care au distrus în mare parte din producția de legume și de fructe, nu mai vorbim de grâu, de porumb, care sunt elemente esențiale în viața noastră de zi cu zi. Pâinea, mămăliga devin din ce în ce mai importante și care se scumpesc. Spun producătorii că văd o scumpire de 20-30% până la sfârșitul anului, ceea ce este foarte mult, raportat la puterea de cumpărare.
În ceea ce privește creditele, cei care au credite pe IRCC, plătesc deja, de la 1 octombrie, o dobândă puțin mai mare față de perioada anterioară. A ajuns IRCC-ul la 5,99%, iar vestea bună este că de anul viitor, de la 1 ianuarie, ar putea scădea acest indice la 5,68%.
Altfel spus, totul se traduce în 200 de lei, în medie, creștere a ratei pentru cei care au credit de 100.000 de euro și o scădere cu aceeași sumă de la 1 ianuarie. Practic, ratele oscilează cam la același nivel, din prezent, abia de anul viitor, dacă scade inflația sub 3% ne așteptăm ca Banca Națională să reducă dobânda cheie și să vedem asta în nivelul creditelor, în nivelul ratelor din România, care sunt cele mai mari din Europa”, a mai precizat analistul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu