De ce avem nas? Explicația BBC

BBC a explicat, într-un material animat și foarte bine documentat, de ce oamenii au nasuri așa cum sunt ele.

BBC a explicat, într-un material animat și foarte bine documentat, de ce oamenii au nasuri ieșite în relief.

Viețile noastre ar fi foarte diferite dacă, în loc de nasurile de toate formele și mărimile am avea doar două găuri care ies din față. Însă, de ce le avem?

Ne ajută la mâncat

„Ca toate organele noastre care se extind față de corp, nasurile au scopul de a ne ajuta să mâncăm și, implicit, să trăim. Nasul nostru este apropiat de gură, cu nări îndreptate în jos, așa că poate și în ultimul moment putem simți dacă mâncăm ceva stricat", se arată în explicație.

„Nasurile ne ajută să mâncăm și când suntem atât de mici încât suntem hrăniți, prin a ne oferi asigurarea că nu ne sufocăm în timp ce suntem alăptați. Acel mic unghi făcut de nas și de buza de sus se asigură că atunci când gura este pe sân și nasul este împins în sân, încă putem să mâncăm și să respirăm, simultan", mai transmite BBC.

Din ce este alcătuit și de ce este așa proiectat

„Nasul este făcut dintr-un cartilaj, nu din os, iar motivul este simplu. Știm că, în timpul vieții, ne lovim des la nas, așa că este mult mai puțin probabil să-l spargem sau să-l distrugem, fiind dintr-un material moale", mai explică naratorul documentarului. „Pe lângă faptul că putem mirosi ce băgăm în gură, cu ajutorul nărilor îndreptate în jos ne protejăm, de fapt, de ploaie sau transpirație, picături care sunt atrase de gravitație și ne pot intra în nas".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel