De ce avem temperaturi atât de mari în România. Elena Mateescu (ANM), explicații

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat de ce ne confruntăm cu această caniculă prelungită în România.

"Dacă în zilele de 12 şi 13 iulie, la 125 respectiv 126 de staţii meteorologice din cele 168 aflate în rețeaua naţională de specialitate, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 12-13 iulie, ziua de 14 iulie a adus un alt record - 136 de staţii meteorologice din întreaga ţară au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 14 iulie. La acest moment, intervalul 1-14 iulie situează această perioadă că fiind cea mai caldă din istorie, abaterea termică depăşind 3,8 grade Celsius, peste luna iulie a anului 2012, cu 3,5" a spus directoarea ANM, la Digi 24.

De ce avem caniculă

Directorul ANM a explicat acest val foarte puternic de căldură, România fiind unul dintre cele mai fierbinţi puncte din Europa, în aceste zile.

"Este o masă de aer de origine tropicală dinspre nordul Africii, care va afecta jumătatea estică a Europei, zona în care ne aflăm şi noi. România nu face excepţie, luând în considerare şi ţările vecine care s-au aflat sub incidenţa Codului Roşu pentru acest val de căldură deosebit de intens - cupola de foc care a adus, pentru prima dată în istorie, cel mai lung, cel mai intens, persistent val de căldură, dar şi cel mai extins la nivel teritorial de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră.

Practic şi minimele au fost unele foarte ridicate. Am înregistrat minime de excepţie, apropiate de 29-30 de grade Celsius şi în următoarea perioadă, de asemenea, nopţile vor fi foarte călduroase, nu vor coborî minimele sub 22 - 23 de grade astfel încât atât pe parcursul zilei cât şi al nopţilor disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat", a explicat Elena Mateescu.

Codul Roșu de caniculă, prelungit

Pentru zilele de 15 și 16 iulie, a fost extinsă alerta de Cod Roșu: 

Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat Zone afectate: în cea mai mare parte a țării

În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Citește mai mult>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel