De-a lungul pandemiei de COVID-19, mulți copii și adolescenți au petrecut ore îndelungate dispozitivele electronice. Închiderile școlilor au împins cursurile online, în timp ce restricțiile de sănătate publică au lăsat adolescenții cu mai puține activități recreative. Un nou studiu publicat în Psychological Medicine sugerează că poate fi necesară o abordare nuanțată pentru a înțelege modul în care tipurile de activități din fața ecranului îi afectează pe adolescenți.
De-a lungul pandemiei de COVID-19, mulți copii și adolescenți au petrecut ore îndelungate dispozitivele electronice. Închiderile școlilor au împins cursurile online, în timp ce restricțiile de sănătate publică au lăsat adolescenții cu mai puține activități recreative. Un nou studiu publicat în Psychological Medicine sugerează că poate fi necesară o abordare nuanțată pentru a înțelege modul în care tipurile de activități din fața ecranului îi afectează pe adolescenți, conform Healthline.com.
Autorii studiului au descoperit că utilizarea regulată a jocurilor video a fost legată de un risc mai scăzut de simptome depresive în rândul băieților, dar nu și al fetelor. Pe de altă parte, utilizarea frecventă a rețelelor sociale a fost legată de un risc mai mare de simptome depresive în rândul fetelor, dar nu în rândul băieților.
Noul studiu a evaluat 11.341 de adolescenți înscriși în Millennium Cohort Study, un proiect în derulare care a urmărit copiii născuți între 2000 și 2002 în Regatul Unit.
Când participanții aveau 11 ani, ei le-au spus cercetătorilor cât de des jucau jocuri video, foloseau rețelele sociale și se implicau în utilizarea internetului în timpul liber. Apoi, la 14 ani, au completat un sondaj despre simptomele depresive.
Băieții care au jucat jocuri video o dată pe lună sau mai des la 11 ani au avut scoruri de depresie cu 24 până la 31% mai mici la 14 ani decât băieții care au jucat jocuri video mai rar.
Când autorii studiului au controlat nivelul de activitate fizică, ei au descoperit că legătura dintre utilizarea regulată a jocurilor video și scorurile mai scăzute ale depresiei a fost semnificativă numai în rândul băieților cu niveluri scăzute de activitate.
Autorii speculează că jocurile video pot oferi o oportunitate de interacțiune socială și distracție, care este deosebit de benefică pentru băieții care nu satisfac acele nevoi prin sport sau jocuri fizice active.
Studiul a constatat diferențe notabile de gen. Băieții au petrecut mai mult timp decât fetele jucând jocuri video, în timp ce fetele au petrecut mai mult timp decât băieții folosind rețelele sociale.
Utilizarea regulată a jocurilor video a fost legată de scoruri mai mici de depresie la băieți, dar nu și la fete, în timp ce utilizarea frecventă a rețelelor sociale a fost legată de scoruri mai mari de depresie la fete, dar nu și la băieți.
Fetele care au folosit rețelele sociale în majoritatea zilelor săptămânii la vârsta de 11 ani au avut scoruri de depresie cu 13% mai mari la 14 ani decât fetele care au folosit rar sau niciodată rețelele sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News