Bărbații apelează mult mai rar la psihoterapie comparativ cu femeile, în parte din cauza educației care le impune să fie puternici și să nu ceară ajutor. Psihoterapeutul Bogdan Cotigă explică faptul că mulți bărbați ajung la terapie doar la insistențele soțiilor, iar schimbarea mentalității ar putea aduce mai mulți bărbați în cabinetele de psihoterapie în viitor.
Bărbații sunt mult mai reticenți decât femeile atunci când vine vorba de a solicita ajutor psihologic, afirmă psihoterapeutul Bogdan Cotigă. Potrivit acestuia, doar un sfert dintre cei care apelează la psihoterapie sunt de sex masculin, un fenomen care are rădăcini adânci în educația și mentalitatea transmisă de generațiile anterioare.
„Generațiile de adulți care au acum peste 35 de ani au fost crescute cu ideea că bărbații au anumite îndatoriri, că trebuie să fie capii familiei, să susțină familia și să își asume responsabilități chiar și atunci când acestea devin copleșitoare. Această educație le-a insuflat că trebuie să suporte situațiile dificile fără a cere ajutor”, explică specialistul.
Contrar opiniei comune, bărbații nu sunt mai rezistenți psihic decât femeile, ci sunt învățați să își reprime emoțiile, de cele mai multe ori de către propriii părinți, în special tații. „Este vorba despre o filozofie de viață transmisă din generație în generație. Asta nu înseamnă că nu suferă, dar sunt obișnuiți să se descurce singuri, fără să apeleze la ajutor specializat”, adaugă psihoterapeutul.
Un alt factor care influențează această reticență este educația primită de la tați narcisiști sau egocentrici, care nu acceptă ideea de a cere ajutor. Acest comportament este transmis mai departe fiilor, determinându-i să evite psihoterapia chiar și în situații dificile.
De cele mai multe ori, bărbații ajung la terapie la insistențele soțiilor lor, spune Bogdan Cotigă. Acest lucru nu este, însă, valabil pentru femei, care foarte rar sunt trimise de către parteneri. „Atunci când soțiile își trimit bărbații la terapie, este mai degrabă pentru binele lor, al soțiilor, în încercarea de a regla anumite comportamente inadecvate: absența frecventă de acasă, neglijarea relației sau consumul excesiv de alcool”.
De asemenea, unii bărbați apelează la ajutor specializat în momentele de criză, precum divorțul sau problemele de ordin sexual, însă acest tip de cazuri este mult mai rar comparativ cu cele ale femeilor care trec prin situații similare.
Bogdan Cotigă subliniază importanța educației în conștientizarea nevoii de ajutor specializat. „Așa cum am învățat că trebuie să ne spălăm pe dinți sau să ne facem analizele o dată pe an, vom înțelege, în timp, că este nevoie de ajutor psihologic atunci când ne aflăm într-o situație delicată și că nu putem rezolva totul singuri”.
El avertizează că o depresie severă nu poate fi gestionată fără ajutor de specialitate: „Starea sănătății mintale este un lucru serios. Cu timpul, mai mulți bărbați vor realiza că și ei au nevoie de psihoterapie, chiar dacă le este greu să recunoască acest lucru”, a declarat psihoterapeutul Bogdan Cotigă, într-un interviu pentru DCNews.
Începând cu 1 iulie 2023, pacienții asigurați în sistemul public de sănătate din România beneficiază de un pachet extins de servicii medicale, care include și 12 consultații psihologice gratuite pe an. Această inițiativă reprezintă o premieră în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, oferind pacienților acces la sprijin psihologic, nu doar în cazuri de boli cronice sau grave, ci și pentru situații stresante sau traumatizante.
Consultațiile psihologice incluse în pachetul de bază pot fi solicitate direct de pacienți, fără să fie necesară trimiterea de la un medic specialist. Aceasta reprezintă o schimbare importantă în abordarea sănătății mintale, recunoscând rolul esențial al psihoterapiei în prevenirea și tratarea problemelor emoționale și psihice înainte ca acestea să devină mai grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci