De Ce Băsescu NU și-a făcut datoria

”Am sentimentul, ca președinte, că mi-am făcut datoria, pe 6 mai 2010, că altfel, fără acele măsuri, România ar fi fost mult mai rău astăzi”. Efectul măsurilor de austeritate rămâne a fi discutat de economiști, istorici, sociologi, multă vreme de acum înainte.

Dacă era sau nu datoria președintelui să se amestece în politica de austeritate s-au pronunțat, deja, prietenii politici  ai domnului președinte, judecătorii de la Curtea Constituțională. Până și ei au constatat că președintele și-a depășit mandatul, suprapunându-se Guvernului. Ba chiar și Băsescu a recunoscut că nu era treaba lui să se amestece în politica guvernului, în 6 mai 2010.

Posibil ca acele chichițe avocățești cu care a controlat România, începând din decembrie 2004 ( când l-a numit premier, împotriva majorității rezultate din alegeri, pe Călin Popescu Tăriceanu), să-i ofere cine știe ce scuză juridică. Moral, nu se poate justifica. E la nivelul logicii comune. De ce să ai doi premieri sau un președinte care ia decizii în locul premierului?

Premierul are o majoritate în Parlament și propune legi. Își consumă mai repede capitalul de simpatie, este schimbat mai repede. Mandatul de cinci ani al președintelui și mecanismele prin care i se asigură stabilitatea în funcție au fost introduse tocmai pentru că președinția este o instanță morală. Președintele arbitrează, mediază, își păstrează popularitatea pentru momente excepționale, când nu este timp de dezbateri, când e nevoie de un reper. Din această perspectivă, președintele nu și-a făcut datoria.

De fapt, Traian Băsescu a vrut să aibă puterea unui premier și lipsa de responsabilitate a unui președinte. Întrebat, în luna mai 2010, cine va răspunde pentru eșecul măsurilor de austeritate, președintele a răspuns: Emil Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel