De ce bebelușii se mișcă mereu fluturând brațele și picioarele

Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Oricine a încercat să schimbe un scutec știe: nou-născuții nu stau niciodată pe loc. Dar mișcările lor aparent aleatorii au un scop specific.

Mișcările spontane și aparent aleatorii ale nou-născuților au sens: acest lucru este confirmat de un studiu publicat în PNAS care le-a analizat folosind un model computerizat, descoperind că dezvăluie un comportament explorator capabil să dezvolte sistemul senzoriomotor (cel care ne controlează capacitatea de mișcare și coordonare).

O mai bună înțelegere a modului în care se dezvoltă acest sistem biologic ne-ar putea ajuta să înțelegem originea mișcării umane și să diagnosticăm cât mai devreme posibil orice tulburări de dezvoltare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au înregistrat mișcările articulațiilor a 12 bebeluși născuți sănătoși cu vârsta mai mică de zece zile și a 10 sugari de aproximativ trei luni, informează Focus.

”Studiile efectuate până acum au sugerat că sugarii își dezvoltă sistemul senzoriomotor prin mișcări rapide și concentrate”, explică Hoshinori Kanazawa, unul dintre autori. ”Rezultatele pe care le-am obținut demonstrează că nu este cazul, și că mișcările lor sunt din pură curiozitate, în căutarea interacțiunilor senzoriomotorii”.

Conform celor descoperite, bebelușii nu ar repeta, așadar, aceeași mișcare ci ar executa mai multe și toate diferite, învățând să se miște în spațiu explorând-ul cu curiozitate.

Pe lângă o mai bună înțelegere a modului în care se dezvoltă bebelușii, studiile ulterioare în acest domeniu ar putea ajuta la stabilirea comportamentelor normale și care, în schimb, ar putea denota o întârziere în dezvoltare: ”Scopul meu final este să înțeleg mecanismele care stau la baza dezvoltării motorii și să promoveze dezvoltarea copilului”, conchide Kanazawa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel