Brexit-ul divizează Regatul Unit. Dezbateri decisive înaintea votului final

Referendumul din iunie 2016, în care 52% dintre cetăţenii Regatului Unit participanţi la vot s-au pronunţat pentru ieşirea din UE, a evidenţiat schismele care probabil vor dura mult timp după data limită a Brexit-ului - 29 martie 2019.

Dezbaterea privind modul în care ar trebui să aibă loc separarea de Uniunea Europeană a arătat falii adânci şi de nedepăşit în politica britanică. Oricât de grele vor fi negocierile, acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană trebuie votat de Parlamentul de la Londra.

Dezbaterile încep marţi. Acordul de Brexit a fost semnat la 25 noiembrie de liderii statelor membre ale UE la Bruxelles. Guvernul condus de Theresa May trebuie acum să convingă membrii parlamentului de la Londra să susţină acordul, votul urmând să aibă loc în 11 decembrie. Mai există însă o singură problemă: cea mai mare parte a Regatului Unit pare să urască acest acord, notează luni www.vox.com.

Document de 585 de pagini

Pe 25 noiembrie, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima ţară care părăseşte UE. Acordul de retragere, negociat timp de 17 luni şi care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019.

Liderii din UE s-au exprimat de asemenea în favoarea 'unei relaţii cât mai strânse posibil' cu Londra după Brexit. Această relaţie a făcut obiectul unei 'declaraţii politice' separate de acordul de divorţ, care subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie şi care a fost de asemenea aprobată de Consiliul European. Acordul prevede o perioadă iniţială de tranziţie până la finele anului 2020, timp în care aproape nimic nu se va schimba în relaţiile dintre Regatul Unit şi UE. Ulterior, dacă perioada de tranziţie nu se va prelungi (cu unul sau cel mult doi ani), Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală cu UE în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere privind un alt tip de relaţii comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel